Gezonder eten en leven

Albert Heijn heeft met ruim 950 winkels het grootste aanbod in lekkere, gezonde, duurzame én betaalbare producten. En we blijven niet stilstaan! Het assortiment breidt zich continu verder uit met meer gezonde producten zoals pureersoepen en snackgroenten. Maar daarnaast worden ook steeds meer producten gereduceerd in suiker, zout en verzadigd vet. Dit doen we op eigen initiatief, maar ook gezamenlijk met de hele markt. Door middel van suikerwijzers op ontbijtgranen, zuivel en frisdranken proberen we onze klanten te helpen bij het maken van een gezonde keuze. Heb je gezonde producten in huis, dan bieden de lekkere en gezonde recepten van Allerhande de nodige inspiratie. Dit allemaal voor één doel: klanten en medewerkers helpen bewuster te eten en te leven!

Etiket lezen

Op basis van klantonderzoek ontwikkelde Albert Heijn een etiket voor de eigen merkproducten dat meer transparantie biedt over het product. Hiermee willen we nog transparanter communiceren wat er in onze producten zit. We geven het E-nummer en de naam van het E-nummer aan. Bovendien is het etiket duidelijk te lezen dankzij een groter lettertype dan voorheen.

Meer inzicht in wat je koopt

Steeds meer consumenten zijn bewust bezig met hoeveel suiker zij binnenkrijgen. Ze willen niet enkel minder suiker in producten, maar vragen ook meer inzicht in de samenstelling van de producten. Zo wordt nu naast het totaal aantal gram suiker en zout ook het aantal gram toegevoegd suiker en toegevoegd zout per 100 gram vermeld op het etiket. Daarnaast geeft het etiket aan hoeveel van de dagelijkse behoefte aan bijvoorbeeld suiker, zout en vet een portie van het product bevat.

Calorieën en energie

Je lichaam heeft calorieën nodig om te kunnen functioneren. Gemiddeld mag een volwassen man 2500 en een volwassen vrouw 2000 calorieën per dag. Wel moet je er rekening mee houden dat dit per persoon kan verschillen en dat dit mede afhankelijk is van geslacht, lengte, leeftijd en spiermassa.

Eten en energiebalans

Wordt er te veel gegeten en/of te weinig bewogen, dan ontstaat er een teveel aan energie. Dit wordt opgeslagen als lichaamsvet, waardoor het gewicht stijgt. Is er te weinig energie beschikbaar uit eten, dan zal het lichaam energie vrijmaken uit lichaamsvet, waardoor het gewicht afneemt. Het lichaam heeft dan geen goede energiebalans.

Onder normale omstandigheden schommelt de energiebalans van maaltijd tot maaltijd, van dag tot dag en van week tot week. De hoeveelheid energie die per dag wordt ingenomen kan sterk verschillen. Tussen ieder mens, maar ook bij één en dezelfde persoon.