Yotam Ottolenghi's linzen met tomaten
Trek er even wat tijd voor uit, maar deze salade is het wachten meer dan waard!
Aan de slag
Begin met de gedroogde tomaten. Verwarm de oven tot 130 ºC. Snijd de tomaten in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat. Verdeel de takjes tijm erover. Besprenkel ze met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout. Zet ze 1 1/2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen.
Snijd de rode ui in flinterdunne ringen en doe in een middelgrote kom. Giet de azijn erover en bestrooi met zeezout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan zodat hij zachter wordt.
Hak de knoflook fijn. Warm de linzen op in een steelpan. Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper toe. Meng alles en laat afkoelen.
Breek de gorgonzola in grove stukjes. Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaten en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en dien de linzen op.
Yotam Ottolenghi's linzen met tomaten
Trek er even wat tijd voor uit, maar deze salade is het wachten meer dan waard!
hoofdgerecht
null personen
365 kcal
20 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Begin met de gedroogde tomaten. Verwarm de oven tot 130 ºC. Snijd de tomaten in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat. Verdeel de takjes tijm erover. Besprenkel ze met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout. Zet ze 1 1/2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen.
Snijd de rode ui in flinterdunne ringen en doe in een middelgrote kom. Giet de azijn erover en bestrooi met zeezout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan zodat hij zachter wordt.
Hak de knoflook fijn. Warm de linzen op in een steelpan. Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper toe. Meng alles en laat afkoelen.
Breek de gorgonzola in grove stukjes. Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaten en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en dien de linzen op.
algemeen:
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
400 g romatomaten
8 takjes tijm
2½ el traditionele olijfolie
2 el dikke balsamicoazijn
1 tl zeezout
1 kleine rode ui
1 el rodewijnazijn
1 teen knoflook
800 g bruine linzen in blik
80 g gorgonzola
3 el verse peterselie
3 el verse bieslook
3 el verse dille