Aardappelgratin maken
Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer de teen knoflook en wrijf met de snijkant de ovenschaal in. Vet de ovenschaal vervolgens in met de helft van de boter. Boen de aardappelen schoon en schaaf ze met een mandoline, kaasschaaf, dunschiller of met een keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
Meng de slagroom, melk, nootmuskaat, peper en eventueel zout in een grote kom. Voeg de aardappel toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room bedekt zijn. Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal en schenk het restant van het roommengsel erover.
Bak de gratin in ca. 1 uur in het midden van de oven gaar. Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.
Aardappelgratin maken
Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier.
bijgerecht
null personen
435 kcal
15 min. bereiden
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer de teen knoflook en wrijf met de snijkant de ovenschaal in. Vet de ovenschaal vervolgens in met de helft van de boter. Boen de aardappelen schoon en schaaf ze met een mandoline, kaasschaaf, dunschiller of met een keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.
Meng de slagroom, melk, nootmuskaat, peper en eventueel zout in een grote kom. Voeg de aardappel toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room bedekt zijn. Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal en schenk het restant van het roommengsel erover.
Bak de gratin in ca. 1 uur in het midden van de oven gaar. Als je met de punt van een mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt, is de gratin klaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de gratin te donker wordt.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 teen knoflook
25 g ongezouten roomboter
1 kg vastkokende aardappel
125 ml verse slagroom
125 ml volle melk
1 mespunt gemalen nootmuskaat
50 g geraspte gruyère
Dit heb je nodig
ovenschaal inhoud ca. 2 liter
dunschiller, keukenmachine of mandoline