Cranberrybollen met pecannoten
Aan de slag
Doe de cranberry's met 3 el stroop in een kom. Meng de noten met 1 el bloem. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk 100 ml melk bij de gist in een schaaltje, doe de resterende stroop erbij. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Zo vermindert u de kans op klontjes in het beslag. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei, de kaneel en 1 mespunt zout erin. Klop met een garde tot een glad beslag. Schep de cranberry's met aanhangend vocht en de noten luchtig door het beslag. Dek de mengkom af en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
Verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 °C. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen of test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet. Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Als u een middelgrote pan gebruikt, bak dan niet meer dan 4 oliebollen tegelijk anders kan de pan overstromen. Keer ze met een schuimspaan zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als u de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om. U gebruikt de schuimspaan om de oliebollen het laatste zetje te geven. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.
Cranberrybollen met pecannoten
null porties
125 kcal
40 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Doe de cranberry's met 3 el stroop in een kom. Meng de noten met 1 el bloem. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk 100 ml melk bij de gist in een schaaltje, doe de resterende stroop erbij. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Zo vermindert u de kans op klontjes in het beslag. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei, de kaneel en 1 mespunt zout erin. Klop met een garde tot een glad beslag. Schep de cranberry's met aanhangend vocht en de noten luchtig door het beslag. Dek de mengkom af en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
Verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 °C. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen of test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet. Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Als u een middelgrote pan gebruikt, bak dan niet meer dan 4 oliebollen tegelijk anders kan de pan overstromen. Keer ze met een schuimspaan zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als u de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om. U gebruikt de schuimspaan om de oliebollen het laatste zetje te geven. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g gedroogde cranberry's (zak 250 g)
4 el keukenstroop
100 g pecannoten
300 g bloem + 1 el extra voor de vulling
250 ml halfvolle melk
1 zakje gedroogde gist
1 ei
1 el gemalen kaneel
2 l zonnebloemolie
0 poedersuiker
Dit heb je nodig
keukenthermometer