Oliebollen uit de airfryer
Zet die airfryer maar vast aan, want de oliebollen komen eraan!
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Voeg de gist en suiker toe. Zet het vuur uit en laat 10 min. staan tot het begint te schuimen.
Zeef in een ruime kom 700 g bloem (per 20 oliebollen) met het zout. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en roer door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met de mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Blijf roeren en voeg langzaam het bruiswater toe. Klop tot een egaal elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
Roer in een diep bord de overige bloem en poedersuiker door elkaar. Maak de ijsschep nat. Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in het bloemmengsel vallen en wentel ze daar een voor een door.
Verwarm de airfryer voor op 200 °C. Spray het frituurmandje in met olie. Leg de bollen in het frituurmandje van de airfryer en spray ook op de bollen een beetje olie op. Bak ze in delen met 5 tegelijk in ca.10 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.
Haal de oliebollen uit de airfryer en bestrooi naar smaak met overige poedersuiker.
Oliebollen uit de airfryer
Zet die airfryer maar vast aan, want de oliebollen komen eraan!
null porties
160 kcal
45 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Voeg de gist en suiker toe. Zet het vuur uit en laat 10 min. staan tot het begint te schuimen.
Zeef in een ruime kom 700 g bloem (per 20 oliebollen) met het zout. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en roer door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met de mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Blijf roeren en voeg langzaam het bruiswater toe. Klop tot een egaal elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
Roer in een diep bord de overige bloem en poedersuiker door elkaar. Maak de ijsschep nat. Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in het bloemmengsel vallen en wentel ze daar een voor een door.
Verwarm de airfryer voor op 200 °C. Spray het frituurmandje in met olie. Leg de bollen in het frituurmandje van de airfryer en spray ook op de bollen een beetje olie op. Bak ze in delen met 5 tegelijk in ca.10 min. goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.
Haal de oliebollen uit de airfryer en bestrooi naar smaak met overige poedersuiker.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 ml halfvolle melk
7 g gedroogde gist
1 el kristalsuiker
750 g bloem
½ tl zout
1 citroen
1 middelgroot ei
300 ml bruisend mineraalwater
35 g poedersuiker
2 el olijfolie-spray
Dit heb je nodig
mixer met deeghaken
schone theedoek
ijsbolletjeslepel
airfryer