Volkoren oliebollen
Deze oliebollen zijn een volkoren feestje om het jaar goed mee af te sluiten of verstandig mee te beginnen.
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Haal van het vuur. Voeg de gist en suiker toe. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen.
Zeef in een ruime kom het meel met het zout. Maak een kuiltje in het midden van het meel en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met de mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 170 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer. Doop de ijsschep kort in de hete olie. Schep langs de rand van de kom met het beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen. Bak de bollen in delen met 4 tegelijk in 8-10 min. lichtbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden.
Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe oliebollen gaat bakken.
Volkoren oliebollen
Deze oliebollen zijn een volkoren feestje om het jaar goed mee af te sluiten of verstandig mee te beginnen.
null porties
175 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Haal van het vuur. Voeg de gist en suiker toe. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen.
Zeef in een ruime kom het meel met het zout. Maak een kuiltje in het midden van het meel en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met de mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 170 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer. Doop de ijsschep kort in de hete olie. Schep langs de rand van de kom met het beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen. Bak de bollen in delen met 4 tegelijk in 8-10 min. lichtbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden.
Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe oliebollen gaat bakken.
serveertip:
combinatietip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g halfvolle melk
7 g gedroogde gist
2 el kristalsuiker
500 g volkoren tarwemeel
½ tl zout
1 middelgroot ei
2 l arachideolie
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
ijsbolletjestang