Zelf advocaat maken
Ouderwets lekkere advocaat maak je zelf. Zo smaakt het net als vroeger bij oma.
Aan de slag
Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Breng een pan met water tegen de kook aan. Klop ondertussen in een ruime hittebestendige kom, die op de pan past, de eidooiers met de suiker met de garde glad. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Mix de brandewijn en het vanillemerg erdoor. Vul een tweede grote mengkom met koud water.
Hang de kom met het eimengsel in de pan met bijna kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Hang de keukenthermometer in de kom, zorg dat het de bodem van de kom niet raakt.
Verhit het mengsel al kloppend met de garde tot het mengsel 62 °C is. Dit duurt 10-12 min. Haal de garde ook goed langs de zijkanten en bodem van de kom om stollen van de advocaat te voorkomen. Zorg dat de advocaat niet kookt, dan gaat het schiften.
Haal zodra het mengsel 62 °C is, de kom van de pan en zet het in de kom met koud water.
Mix de advocaat nog 5 min. met de garde. Laat de advocaat volledig afkoelen dit duurt ca. 2 uur, schep in de glazen pot en bewaar een nacht in de koelkast. Serveer de advocaat in mooie (martini)glazen. Hoe langer het staat de te dikker het wordt.
Zelf advocaat maken
Ouderwets lekkere advocaat maak je zelf. Zo smaakt het net als vroeger bij oma.
nagerecht
null porties
230 kcal
20 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Splits de eieren, het eiwit gebruik je niet. Breng een pan met water tegen de kook aan. Klop ondertussen in een ruime hittebestendige kom, die op de pan past, de eidooiers met de suiker met de garde glad. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Mix de brandewijn en het vanillemerg erdoor. Vul een tweede grote mengkom met koud water.
Hang de kom met het eimengsel in de pan met bijna kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Hang de keukenthermometer in de kom, zorg dat het de bodem van de kom niet raakt.
Verhit het mengsel al kloppend met de garde tot het mengsel 62 °C is. Dit duurt 10-12 min. Haal de garde ook goed langs de zijkanten en bodem van de kom om stollen van de advocaat te voorkomen. Zorg dat de advocaat niet kookt, dan gaat het schiften.
Haal zodra het mengsel 62 °C is, de kom van de pan en zet het in de kom met koud water.
Mix de advocaat nog 5 min. met de garde. Laat de advocaat volledig afkoelen dit duurt ca. 2 uur, schep in de glazen pot en bewaar een nacht in de koelkast. Serveer de advocaat in mooie (martini)glazen. Hoe langer het staat de te dikker het wordt.
bereidingstip:
bewaartip:
resttip:
combinatietip:
serveertip:
bereidingstip:
achtergrondinfo:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
10 middelgrote scharreleieren
180 g kristalsuiker
1 vanillestokje
200 ml brandewijn
Dit heb je nodig
keukenthermometer
glazen bewaarpot 600 ml