Eendenborst met sinaasappelsaus
Eend en sinaasappel: een echte klassieker. Wij weten wel waarom.
Aan de slag
Boen de sinaasappels schoon. Schaaf met een dunschiller de oranje schil van de helft van de sinaasappels en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht uit. Snijd van de andere sinaasappel 4 mooie plakjes (1 per persoon) en pers de rest van de vrucht ook uit. Doe de reepjes en het sap samen met de fond in een pan en breng aan de kook. Laat in ca. 10 min. tot ¼ inkoken.
Snijd met een scherp mes de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat een ruitpatroon ontstaat. Bestrooi de eendenborstfilets met peper. Verhit een koekenpan en bak de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden 5 min. op laag vuur zonder te keren. Giet het gesmolten vet af en bak nog 2 min. op dezelfde kant op middelhoog vuur. Keer om en bak nog 4 min. Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. op een warm bord onder een deksel rusten.
Schenk de cognac in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Voeg de sinaasappelschijfjes toe en bak 3-4 min. tot ze goudbruin kleuren. Schenk de sinaasappelsaus uit de steelpan erbij en laat nog even verder inkoken tot een stroperige saus.
Snijd ondertussen de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg op een schaal. Schenk de saus erover en leg de schijfjes sinaasappel erbij.
Eendenborst bereiden
Instructievideo - 00:52 min.
Eendenborst met sinaasappelsaus
Eend en sinaasappel: een echte klassieker. Wij weten wel waarom.
hoofdgerecht
null personen
250 kcal
25 min. bereiden
Aan de slag
Boen de sinaasappels schoon. Schaaf met een dunschiller de oranje schil van de helft van de sinaasappels en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht uit. Snijd van de andere sinaasappel 4 mooie plakjes (1 per persoon) en pers de rest van de vrucht ook uit. Doe de reepjes en het sap samen met de fond in een pan en breng aan de kook. Laat in ca. 10 min. tot ¼ inkoken.
Snijd met een scherp mes de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat een ruitpatroon ontstaat. Bestrooi de eendenborstfilets met peper. Verhit een koekenpan en bak de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden 5 min. op laag vuur zonder te keren. Giet het gesmolten vet af en bak nog 2 min. op dezelfde kant op middelhoog vuur. Keer om en bak nog 4 min. Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. op een warm bord onder een deksel rusten.
Schenk de cognac in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Voeg de sinaasappelschijfjes toe en bak 3-4 min. tot ze goudbruin kleuren. Schenk de sinaasappelsaus uit de steelpan erbij en laat nog even verder inkoken tot een stroperige saus.
Snijd ondertussen de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg op een schaal. Schenk de saus erover en leg de schijfjes sinaasappel erbij.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 perssinaasappels
200 ml wildfond in pot
360 g eendenborstfilets
30 ml cognac