Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af, schenk de slagroom erbij, roer er 60 g boter door en stamp met een pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat afkoelen.
Smelt de resterende 20 g boter in een steelpan en vet de ramekins met het bakkwastje hiermee dik in. Kwast de randen van onder naar boven, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif ze met bloem en tik de overtollige bloem eruit.
Klop, als de puree is afgekoeld, 3 eiwitten met een mespunt zout zo stijf mogelijk. Gebruik hiervoor een klopper of een mixer. Zorg dat je kom droog, schoon en vetvrij is.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de gruyère en 2 eidooiers door de aardappelpuree. Roer een flinke schep van het eiwit erdoor om de puree wat losser te maken. Spatel voorzichtig de rest van het eiwit door de puree. Roer niet, want dan roer je alle lucht weer uit het eiwit.
Vul met een spatel de ramekins met het aardappelmengsel en strijk de bovenkant glad. Ga met je duim langs de rand van de ramekin en haal een randje van cm van het aardappelmengsel weg, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Zet de ramekins in het midden van de hete oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Open de oven tussentijds niet, want dan zakken de soufflés in. Serveer direct.
Eieren splitsen
Instructievideo - 00:36 min.
Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé
bijgerecht
null personen
530 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af, schenk de slagroom erbij, roer er 60 g boter door en stamp met een pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat afkoelen.
Smelt de resterende 20 g boter in een steelpan en vet de ramekins met het bakkwastje hiermee dik in. Kwast de randen van onder naar boven, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif ze met bloem en tik de overtollige bloem eruit.
Klop, als de puree is afgekoeld, 3 eiwitten met een mespunt zout zo stijf mogelijk. Gebruik hiervoor een klopper of een mixer. Zorg dat je kom droog, schoon en vetvrij is.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de gruyère en 2 eidooiers door de aardappelpuree. Roer een flinke schep van het eiwit erdoor om de puree wat losser te maken. Spatel voorzichtig de rest van het eiwit door de puree. Roer niet, want dan roer je alle lucht weer uit het eiwit.
Vul met een spatel de ramekins met het aardappelmengsel en strijk de bovenkant glad. Ga met je duim langs de rand van de ramekin en haal een randje van cm van het aardappelmengsel weg, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Zet de ramekins in het midden van de hete oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Open de oven tussentijds niet, want dan zakken de soufflés in. Serveer direct.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g aardappels
1 bekertje slagroom
60 g boter
1 mespunt nootmuskaat
4 eetlepels bloem
3 eieren
125 g gruyère (kaas)
Dit heb je nodig
4 kleine souffléschaaltjes, aardappelstamper, keukenkwast