Oliebollen met fruit en sukade
bewaar
bewaar

Oliebollen met fruit en sukade

Ga je oliebollen bakken? Geef ze een extraatje door er naast rozijnen/krenten ook appel en sukade aan toe te voegen! Ook handig, dankzij de karnemelk rijst het deeg sneller.

1 uur bereiden / 1 uur wachten

12 ingrediënten

Aan de slag

In een kom appel, citroenschil, rozijnen, krenten en sukade of gember mengen met 1 eetlepel bloem. Rest van de bloem met gist, suiker en 1 theelepel zout in een beslagkom door elkaar scheppen. In het midden een kuiltje maken en hierin ei schenken. Al kloppend met een handmixer karnemelk toevoegen en blijven kloppen tot het beslag glad is. Appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag scheppen. De kom afdekken met een vochtige theedoek en het deeg op een warme, tochtvrije plaats in ca. 1 uur laten rijzen tot het volume verdubbeld is.

Een vergiet bekleden met een dubbele laag keukenpapier. In een frituurpan olie verhitten tot 175 °C. De ijsbolletjestang in de hete olie dopen en uit het gerezen beslag een bol scheppen en deze direct in de hete olie laten glijden. Zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar frituren. Als de oliebollen niet vanzelf keren, ze halverwege de baktijd de oliebollen met behulp van een spatel keren.

De oliebollen met een schuimspaan uit de pan scheppen en in het vergiet laten uitlekken. Frituurolie opnieuw op temperatuur laten komen en opnieuw 5 oliebollen bakken. Dit proces herhalen tot het beslag op is.

Oliebollen op een schaal leggen en royaal bestuiven met poedersuiker. Warm of koud serveren. (Oliebollen kun je opwarmen door ze enkele minuten in een op 175 °C voorverwarmde oven te leggen. Opwarmen in de magnetron kan ook, maar in de oven wordt het korstje veel lekkerder.)

algemeenZorg er vooral voor dat de keukendeur dicht blijft en het raam open. Oliebollen bakken ruik je nu eenmaal in huis, maar ja die baklucht is ook deel van de traditie. En zo lekker als je ze zelf bakt, bakt geen bakker ze. Nog een belangrijke tip: oliebollen moeten, zoals de naam al zegt in olie worden gebakken. Dus niet in frituurvet. Frituurvet laat om de afgekoelde bollen een vast vetlaagje na en dat is niet lekker. Kortom, bakken in olie.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Oliebollen met fruit en sukade

Ga je oliebollen bakken? Geef ze een extraatje door er naast rozijnen/krenten ook appel en sukade aan toe te voegen! Ook handig, dankzij de karnemelk rijst het deeg sneller.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig