Hartige boerentaart
Aan de slag
Snijd de boter in kleine stukjes. Meng met vingertoppen de boter door de bloem en het zout tot een kruimelige massa. Voeg het koude water toe. Kneed met koele hand tot een samenhangende deegbal en laat 30 min. rusten.
Kook ⅘ van de eieren 5 min. Schil de aardappel en snijd samen met de ham in blokjes. Snipper de sjalot en snijd de augurk in kleine blokjes. Snijd de peterselie fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng in een kom de ham met de aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 el citroensap (per taart). Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol op een met bloem bestoven werkvlak ⅔ van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm. Vet de springvorm in en bekleed met de deeglap. Snijd overtollig deeg 1 cm langs de bovenrand weg. Verdeel het vleesmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm. Leg de deeglap op de vulling. Maak de randen van het deeg vochtig en druk met een schulprand dicht. Steek 3 gaatjes in de deegdeksel. Steek uit de restjes deeg versieringen en leg op de deegdeksel. Klop de rest van de eieren los en bestrijk hiermee het deeg. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 30 min. goudbruin en gaar.
Hartige boerentaart
hoofdgerecht
null personen
815 kcal
40 min. bereiden
90 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in kleine stukjes. Meng met vingertoppen de boter door de bloem en het zout tot een kruimelige massa. Voeg het koude water toe. Kneed met koele hand tot een samenhangende deegbal en laat 30 min. rusten.
Kook ⅘ van de eieren 5 min. Schil de aardappel en snijd samen met de ham in blokjes. Snipper de sjalot en snijd de augurk in kleine blokjes. Snijd de peterselie fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng in een kom de ham met de aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 el citroensap (per taart). Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol op een met bloem bestoven werkvlak ⅔ van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm. Vet de springvorm in en bekleed met de deeglap. Snijd overtollig deeg 1 cm langs de bovenrand weg. Verdeel het vleesmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm. Leg de deeglap op de vulling. Maak de randen van het deeg vochtig en druk met een schulprand dicht. Steek 3 gaatjes in de deegdeksel. Steek uit de restjes deeg versieringen en leg op de deegdeksel. Klop de rest van de eieren los en bestrijk hiermee het deeg. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 30 min. goudbruin en gaar.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g ongezouten roomboter
300 g tarwebloem
½ tl zout
2 el koud water
5 middelgrote scharreleieren
1 vastkokende aardappel
4 plakken ham
1 sjalot
3 zoetzure augurken
3 el verse peterselie
½ citroen
1 tl gedroogde nootmuskaat
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 24 cm)