Feesttaart met frambozen en witte chocolade
Aan de slag
Bodem van springvorm losmaken, met bakpapier bekleden en terug in vorm klemmen. Springvorm dun met bloem bestuiven. Vanillestokje in de lengte opensnijden en zaadjes (= vanillemerg) met scherp mes eruit schrapen. Vanillemerg met suiker omscheppen. Eieren splitsen (er mag géén eigeel in eiwit terechtkomen). In grote kom eidooiers met 100 g van vanillesuiker mixen tot lichtgele, luchtige crème.
Oven voorverwarmen op 175 °C. In vetvrije kom met schone mixer eiwitten met mespunt zout zeer stijf kloppen. Tijdens kloppen in gedeelten 150 g vanillesuiker toevoegen. Eiwit voorzichtig door eidooier scheppen. Bloem en maizena erboven zeven en er in enkele slagen doorheen spatelen. Mengsel over 3 springvormen verdelen en gladstrijken. Bodems in midden van oven in ca. 35-40 min. gaarbakken (kleinste vorm na ca. 30 min. uit oven nemen). Bodems op rooster laten afkoelen.
Witte chocolade in kom boven pan met net niet kokend water hangen. Chocolade voorzichtig laten smelten. Chocolade op metalen plaatje uitstrijken, in koelkast laten opstijven. Na ca. 20 min. plaatje met chocolade uit koelkast nemen, op werkvlak leggen en tegen muur plaatsen (voorkomt schuiven). Breed paletmes net iets onder chocolade steken en voorzichtig duwen, zodat krullen ontstaan.
In grote kom helft van slagroom met 50 g vanillesuiker stijfslaan. Taartbodems elk in 2 lagen snijden door eerst met groot mes halverwege taart te snijden. Vervolgens taart al draaiend snijden tot laag los is. Opengesneden taarten met likeur besprenkelen. In steelpannetje jam verwarmen, tot jam vloeibaar wordt. Van elke taart 1 helft dun met jam, en vervolgens met slagroom bestrijken. Helft van frambozen over taartbodems verdelen.
Bovenste taarthelften op helften met frambozen leggen. Rest van slagroom met rest van vanillesuiker stijfslaan en boven- en zijkanten van taarten rijkelijk met slagroom besmeren. In midden van taarten met appelboor gat eruit boren.
Blaadjes munt van takjes plukken. Taarten met chocoladekrullen, rest van frambozen en munt garneren. Taarten op etagère leggen en deze opbouwen.
Feesttaart met frambozen en witte chocolade
nagerecht
null porties
465 kcal
105 min. bereiden
40 min. wachten
Aan de slag
Bodem van springvorm losmaken, met bakpapier bekleden en terug in vorm klemmen. Springvorm dun met bloem bestuiven. Vanillestokje in de lengte opensnijden en zaadjes (= vanillemerg) met scherp mes eruit schrapen. Vanillemerg met suiker omscheppen. Eieren splitsen (er mag géén eigeel in eiwit terechtkomen). In grote kom eidooiers met 100 g van vanillesuiker mixen tot lichtgele, luchtige crème.
Oven voorverwarmen op 175 °C. In vetvrije kom met schone mixer eiwitten met mespunt zout zeer stijf kloppen. Tijdens kloppen in gedeelten 150 g vanillesuiker toevoegen. Eiwit voorzichtig door eidooier scheppen. Bloem en maizena erboven zeven en er in enkele slagen doorheen spatelen. Mengsel over 3 springvormen verdelen en gladstrijken. Bodems in midden van oven in ca. 35-40 min. gaarbakken (kleinste vorm na ca. 30 min. uit oven nemen). Bodems op rooster laten afkoelen.
Witte chocolade in kom boven pan met net niet kokend water hangen. Chocolade voorzichtig laten smelten. Chocolade op metalen plaatje uitstrijken, in koelkast laten opstijven. Na ca. 20 min. plaatje met chocolade uit koelkast nemen, op werkvlak leggen en tegen muur plaatsen (voorkomt schuiven). Breed paletmes net iets onder chocolade steken en voorzichtig duwen, zodat krullen ontstaan.
In grote kom helft van slagroom met 50 g vanillesuiker stijfslaan. Taartbodems elk in 2 lagen snijden door eerst met groot mes halverwege taart te snijden. Vervolgens taart al draaiend snijden tot laag los is. Opengesneden taarten met likeur besprenkelen. In steelpannetje jam verwarmen, tot jam vloeibaar wordt. Van elke taart 1 helft dun met jam, en vervolgens met slagroom bestrijken. Helft van frambozen over taartbodems verdelen.
Bovenste taarthelften op helften met frambozen leggen. Rest van slagroom met rest van vanillesuiker stijfslaan en boven- en zijkanten van taarten rijkelijk met slagroom besmeren. In midden van taarten met appelboor gat eruit boren.
Blaadjes munt van takjes plukken. Taarten met chocoladekrullen, rest van frambozen en munt garneren. Taarten op etagère leggen en deze opbouwen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g bloem
1 vanillestokje
350 g suiker
10 eieren
100 g maizena
300 g witte chocolade
1½ l slagroom
75 ml frambozenlikeur
1 pot frambozenjam
600 g frambozen
1 zakje verse munt
Dit heb je nodig
bakpapier
appelboor
3 springvormen (doorsnede 26 cm, 24 cm en 16 cm)
metalen plaatje (bakplaatje of kaasplankje)
breed paletmes
etagère
zeer grote kom (bijv. schone afwasteil, ca . 5 liter)