Gebraden ananas met 'vloeibaar' chocoladecakeje
Aan de slag
Een vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en door helft van suiker roeren. Onder- en bovenkant van ananas snijden. Ananas rechtop op snijplank zetten, van bovenaf schil in repen eraf snijden en bruine pitjes wegsnijden.
Overige 2 vanillestokjes in de lengte halveren. Met satéstokje in ananas 4 diepe inkepingen maken en telkens half vanillestokje hierin steken. Kruidnagels evenredig verdeeld in ananas prikken.
Oven voorverwarmen op 160 °C. In pan ananas in 50 g boter aanbraden en uit pan nemen. Honing en 50 g suiker door bakboter roeren en laten oplossen. Room door honingmengsel roeren. Ananas met honingmengsel in ovenschaal leggen en in midden van oven 1 uur braden, elk kwartier kwartslag draaien. Ovenschaal uit oven nemen, azijn toevoegen en ananas laten afkoelen. Ananas met braadvocht in afgesloten plastic zak minimaal 24 uur in koelkast laten liggen, zodat smaak zich kan ontwikkelen.
In grote pan laag water aan de kook brengen. Chocolade boven kleinere pan verbrokkelen en 100 g boter in klontjes toevoegen. In kom eieren met 50 g suiker loskloppen. Rest van suiker over espressokopjes verdelen en binnenkant van kopjes ermee bedekken. Vuur laag draaien en kleine pan in pan met kokend water hangen. Chocolade al roerend laten smelten. Pannetje van vuur nemen en eimengsel erdoor roeren. Bloem er voorzichtig door spatelen. Chocoladebeslag over kopjes verdelen en koel zetten.
Oven voorverwarmen op 175 °C. Ananas opnieuw in saus verwarmen. Ananas uit saus nemen, in vieren snijden en harde kern verwijderen. Rest van (koude!) boter in blokjes snijden, ineens aan warme saus toevoegen en met garde snel door saus kloppen, tot saus licht bindt. Saus warm houden.
Kopjes met chocoladebeslag op rooster in midden van oven schuiven en ca. 10 min. bakken zodat buitenkant gestold, maar binnenkant nog vloeibaar is. Chocoladecakejes uit oven nemen en minimaal 2 min. laten rusten. Voorzichtig op buitenkant van cakeje kloppen of deze stevig genoeg aanvoelt. Zo niet, nog even laten staan. Niet in cakejes prikken! Op elke kopje bord leggen, omkeren en 30 sec. laten rusten. Kopjes van cakejes af tillen. Ananas met saus ernaast scheppen. Lekker met vanilleroomijs.
Vanillestokjes verwerken
Instructievideo - 00:48 min.
Gebraden ananas met 'vloeibaar' chocoladecakeje
nagerecht
null personen
980 kcal
25 min. bereiden
95 min. wachten
Aan de slag
Een vanillestokje opensnijden, merg eruit schrapen en door helft van suiker roeren. Onder- en bovenkant van ananas snijden. Ananas rechtop op snijplank zetten, van bovenaf schil in repen eraf snijden en bruine pitjes wegsnijden.
Overige 2 vanillestokjes in de lengte halveren. Met satéstokje in ananas 4 diepe inkepingen maken en telkens half vanillestokje hierin steken. Kruidnagels evenredig verdeeld in ananas prikken.
Oven voorverwarmen op 160 °C. In pan ananas in 50 g boter aanbraden en uit pan nemen. Honing en 50 g suiker door bakboter roeren en laten oplossen. Room door honingmengsel roeren. Ananas met honingmengsel in ovenschaal leggen en in midden van oven 1 uur braden, elk kwartier kwartslag draaien. Ovenschaal uit oven nemen, azijn toevoegen en ananas laten afkoelen. Ananas met braadvocht in afgesloten plastic zak minimaal 24 uur in koelkast laten liggen, zodat smaak zich kan ontwikkelen.
In grote pan laag water aan de kook brengen. Chocolade boven kleinere pan verbrokkelen en 100 g boter in klontjes toevoegen. In kom eieren met 50 g suiker loskloppen. Rest van suiker over espressokopjes verdelen en binnenkant van kopjes ermee bedekken. Vuur laag draaien en kleine pan in pan met kokend water hangen. Chocolade al roerend laten smelten. Pannetje van vuur nemen en eimengsel erdoor roeren. Bloem er voorzichtig door spatelen. Chocoladebeslag over kopjes verdelen en koel zetten.
Oven voorverwarmen op 175 °C. Ananas opnieuw in saus verwarmen. Ananas uit saus nemen, in vieren snijden en harde kern verwijderen. Rest van (koude!) boter in blokjes snijden, ineens aan warme saus toevoegen en met garde snel door saus kloppen, tot saus licht bindt. Saus warm houden.
Kopjes met chocoladebeslag op rooster in midden van oven schuiven en ca. 10 min. bakken zodat buitenkant gestold, maar binnenkant nog vloeibaar is. Chocoladecakejes uit oven nemen en minimaal 2 min. laten rusten. Voorzichtig op buitenkant van cakeje kloppen of deze stevig genoeg aanvoelt. Zo niet, nog even laten staan. Niet in cakejes prikken! Op elke kopje bord leggen, omkeren en 30 sec. laten rusten. Kopjes van cakejes af tillen. Ananas met saus ernaast scheppen. Lekker met vanilleroomijs.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 vanillestokjes
150 g suiker
1 ananas
12 kruidnagels
200 g roomboter
75 g honing
125 ml slagroom
3 eetlepels balsamicoazijn
100 g extra bittere chocolade
2 eieren
50 g bloem
Dit heb je nodig
satéstokjes
plasticfolie
ovenbestendige espressokopjes (100 ml), ingevet
ovenschaal (30 x 30 cm)