Panisse
Deze klassieker vindt z'n oorsprong in Zuid-Frankrijk. Het doet misschien aan friet denken, maar wordt gemaakt van kikkererwtenmeel. Krokant van buiten en fluweelzacht van binnen. Probeer maar eens!
Aan de slag
Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Doe het kikkererwtenmeel in een grote steelpan. Meng er ⅓ van het water door en roer met een garde de klontjes eruit. Voeg de rest van het water, zout en de olie toe en roer goed door.
Zet de pan op middelhoog vuur en kook het mengsel 10 min. terwijl je blijft roeren met de garde. Giet het mengsel in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad met een spatel. Laat 1 uur op het aanrecht afkoelen.
Snijd ondertussen de bieslook en peterselie fijn en doe met de mayonaise in een kom. Rasp de knoflook erboven, breng op smaak met peper en eventueel zout en meng goed.
Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Haal het opgestijfde mengsel uit de vorm en leg op een snijplank. Snijd het in repen van 1½ dik en 10 cm lang.
Frituur de panisse, in delen, in ca. 5 min. aan alle kanten lichtbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi direct uit de frituur met grof zeezout. Serveer met de kruidenmayonaise.
Panisse
Deze klassieker vindt z'n oorsprong in Zuid-Frankrijk. Het doet misschien aan friet denken, maar wordt gemaakt van kikkererwtenmeel. Krokant van buiten en fluweelzacht van binnen. Probeer maar eens!
bijgerecht
null porties
100 kcal
40 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Doe het kikkererwtenmeel in een grote steelpan. Meng er ⅓ van het water door en roer met een garde de klontjes eruit. Voeg de rest van het water, zout en de olie toe en roer goed door.
Zet de pan op middelhoog vuur en kook het mengsel 10 min. terwijl je blijft roeren met de garde. Giet het mengsel in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad met een spatel. Laat 1 uur op het aanrecht afkoelen.
Snijd ondertussen de bieslook en peterselie fijn en doe met de mayonaise in een kom. Rasp de knoflook erboven, breng op smaak met peper en eventueel zout en meng goed.
Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Haal het opgestijfde mengsel uit de vorm en leg op een snijplank. Snijd het in repen van 1½ dik en 10 cm lang.
Frituur de panisse, in delen, in ca. 5 min. aan alle kanten lichtbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi direct uit de frituur met grof zeezout. Serveer met de kruidenmayonaise.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g kikkererwtenmeel
900 ml water
1 tl zout
1 el extra vierge olijfolie
10 g verse bieslook
10 g verse platte peterselie
100 ml mayonaise
2 tenen knoflook
1 l zonnebloemolie
½ el grof zeezout
Dit heb je nodig
ovenschaal (23 x 23 cm, ingevet)
bakpapier
frituurpan
eventueel kernthermometer