Friandises
Friandises: kleine gebakjes die in Frankrijk vaak na de maaltijd worden geserveerd met koffie of thee. Maar je kunt ze natuurlijk de hele dag maken én eten. Wij maakten een trio van deze kleine hapjes met citroen, chocolade en fudge.
Aan de slag
Bekleed de ovenschaal met bakpapier, ook de randen. Doe de boter met de gecondenseerde melk, basterdsuiker en melk in een ruime steelpan. Verwarm op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Zet de thermometer in de pan en breng aan de kook. Kook, al roerend tot 115 C tot een karamel ontstaat. Dat duurt vrij lang. Haal de pan van het vuur en laat 5 min. afkoelen terwijl je blijft roeren.
Snijd het vanillestokje open en schraap met een klein mesje het merg eruit. Voeg de vanille en het zout toe en klop flink met een garde tot de karamel dik is geworden en niet meer glanst. Dat duurt ongeveer 5 min.
Schep de karamel in de ovenschaal en strijk glad. Leg er een stuk bakpapier op en strijk nogmaals glad, met je handen. Laat op kamertemperatuur 1 ½ uur uitharden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 210 C. Bestrooi het bladerdeeg met de helft van de rietsuiker. Ga er twee keer met de deegroller overheen zodat de suikerkorrels in het deeg worden gedrukt. Draai het deeg om en doe hetzelfde met de rest van de suiker.
Rol een kant van het deeg op tot het midden. Rol de andere kant ook naar het midden. Verpak in vershoudfolie en laat 15 min. opstijven in de vriezer.
Hak ondertussen de chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. Breng een pan water aan de kook. Haal, als het water kookt de pan van het vuur en zet de kom op de pan, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade smelten zonder te roeren.
Leg een plat bord klaar met daarop een stuk bakpapier. Roer, als het gesmolten is, de chocolade goed door. Schep de chocolade met een eetlepel uit de kom en laat in 4 cirkels op het bakpapier druipen.
Leg op elke cirkel 1 pecannoot en 2 cranberries, druk ze er licht in. Bestrooi met het zeezout en laat uitharden in de koelkast tot gebruik.
Haal het opgerolde bladerdeeg uit de vriezer en snijd er 10 plakjes van 1 cm dik van. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 14 min. in de oven. Keer de koekjes halverwege om.
Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Klop de mascarpone met de slagroom lobbig en meng de helft van het citroenrasp erdoor. Verdeel de mascarpone over de tartelettes en bestrooi met de rest van het citroenrasp.
Snijd de karamelfudge in 20 blokjes van ca. 2 x 2 cm. Leg 4 koekjes, 4 stukjes fudge, de tartelettes en de chocolaatjes op een mooi bord of schaaltje.
Friandises
Friandises: kleine gebakjes die in Frankrijk vaak na de maaltijd worden geserveerd met koffie of thee. Maar je kunt ze natuurlijk de hele dag maken én eten. Wij maakten een trio van deze kleine hapjes met citroen, chocolade en fudge.
nagerecht
null personen
440 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Bekleed de ovenschaal met bakpapier, ook de randen. Doe de boter met de gecondenseerde melk, basterdsuiker en melk in een ruime steelpan. Verwarm op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Zet de thermometer in de pan en breng aan de kook. Kook, al roerend tot 115 C tot een karamel ontstaat. Dat duurt vrij lang. Haal de pan van het vuur en laat 5 min. afkoelen terwijl je blijft roeren.
Snijd het vanillestokje open en schraap met een klein mesje het merg eruit. Voeg de vanille en het zout toe en klop flink met een garde tot de karamel dik is geworden en niet meer glanst. Dat duurt ongeveer 5 min.
Schep de karamel in de ovenschaal en strijk glad. Leg er een stuk bakpapier op en strijk nogmaals glad, met je handen. Laat op kamertemperatuur 1 ½ uur uitharden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 210 C. Bestrooi het bladerdeeg met de helft van de rietsuiker. Ga er twee keer met de deegroller overheen zodat de suikerkorrels in het deeg worden gedrukt. Draai het deeg om en doe hetzelfde met de rest van de suiker.
Rol een kant van het deeg op tot het midden. Rol de andere kant ook naar het midden. Verpak in vershoudfolie en laat 15 min. opstijven in de vriezer.
Hak ondertussen de chocolade fijn en doe in een hittebestendige kom. Breng een pan water aan de kook. Haal, als het water kookt de pan van het vuur en zet de kom op de pan, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade smelten zonder te roeren.
Leg een plat bord klaar met daarop een stuk bakpapier. Roer, als het gesmolten is, de chocolade goed door. Schep de chocolade met een eetlepel uit de kom en laat in 4 cirkels op het bakpapier druipen.
Leg op elke cirkel 1 pecannoot en 2 cranberries, druk ze er licht in. Bestrooi met het zeezout en laat uitharden in de koelkast tot gebruik.
Haal het opgerolde bladerdeeg uit de vriezer en snijd er 10 plakjes van 1 cm dik van. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 14 min. in de oven. Keer de koekjes halverwege om.
Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Klop de mascarpone met de slagroom lobbig en meng de helft van het citroenrasp erdoor. Verdeel de mascarpone over de tartelettes en bestrooi met de rest van het citroenrasp.
Snijd de karamelfudge in 20 blokjes van ca. 2 x 2 cm. Leg 4 koekjes, 4 stukjes fudge, de tartelettes en de chocolaatjes op een mooi bord of schaaltje.
bewaartip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
50 g ongezouten roomboter
200 g gecondenseerde melk in blik
200 g lichtbruine basterdsuiker
75 ml volle melk
½ vanillestokje
½ tl zout
1 plakje roomboter bladerdeeg
4 el rietsuiker
60 g pure chocolade
4 ongezouten pecannoten
8 cranberry's
¼ tl zeezout
1 citroen
40 g mascarpone
40 ml verse slagroom
4 Bonne Maman tartelettes citron
Dit heb je nodig
bakpapier
keukenthermometer
rechthoekige ovenschaal (12 x 22 cm, ingevet)
deegroller
vershoudfolie