Moqueca (Braziliaanse visstoof)
Van moqueca zijn verschillende versies, maar de basis is altijd met rode palmolie, verschillende soorten witvis én in citrus gemarineerde witvis en zeevruchten. Die worden gestoofd met paprika, ui, tomaten, kokosmelk en koriander.
Aan de slag
Laat de garnalen ontdooien. Spoel de garnalen en kabeljauw onder koud stromend water en dep droog. Snijd de kabeljauw in stukken van 2 cm. Boen ⅓ van de limoenen en rasp de groene schil. Pers deze en nog 1 limoen (per 4 personen) uit. Meng de garnalen en kabeljauw met het limoenrasp, het -sap, peper en eventueel zout. Laat minimaal 15 min. marineren.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de uien. Snijd de peen in blokjes van een ½ cm en snijd de knoflook fijn. Halveer de jalapeñopeper in de lengte. Verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten als je niet van pittig houdt. Snijd het vruchtvlees fijn. Verwijder de steel van de paprika’s, maar laat het vruchtvlees heel. Snijd het vruchtvlees in ringen van een ½ cm. Snijd de tomaten in plakken. Haal het blad van de koriander en houd apart. Snijd de steeltjes van de koriander heel fijn.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit de ui en peen 2-3 min. op middelhoog vuur. Voeg de jalapeño, paprika en paprikapoeder toe en bak 3 min. mee. Voeg de knoflook, tomaat en koriandersteeltjes toe en schep om. Laat 5 min. met de deksel op de pan op middelhoog vuur koken.
Verdeel de garnalen (met het limoensap) en de kabeljauw over de groenten en schenk de kokosmelk erbij. Draai het vuur laag en laat met de deksel op de pan stoven tot de vis net aan gaar is, dit duurt ca. 5 min. Breng verder op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de korianderblaadjes fijn en strooi vlak voor serveren over de stoof. Snijd de rest van de limoen in plakjes. Serveer de stoof met de rijst en limoenplakjes.
Moqueca (Braziliaanse visstoof)
Van moqueca zijn verschillende versies, maar de basis is altijd met rode palmolie, verschillende soorten witvis én in citrus gemarineerde witvis en zeevruchten. Die worden gestoofd met paprika, ui, tomaten, kokosmelk en koriander.
hoofdgerecht
null personen
595 kcal
35 min. bereiden
Aan de slag
Laat de garnalen ontdooien. Spoel de garnalen en kabeljauw onder koud stromend water en dep droog. Snijd de kabeljauw in stukken van 2 cm. Boen ⅓ van de limoenen en rasp de groene schil. Pers deze en nog 1 limoen (per 4 personen) uit. Meng de garnalen en kabeljauw met het limoenrasp, het -sap, peper en eventueel zout. Laat minimaal 15 min. marineren.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de uien. Snijd de peen in blokjes van een ½ cm en snijd de knoflook fijn. Halveer de jalapeñopeper in de lengte. Verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten als je niet van pittig houdt. Snijd het vruchtvlees fijn. Verwijder de steel van de paprika’s, maar laat het vruchtvlees heel. Snijd het vruchtvlees in ringen van een ½ cm. Snijd de tomaten in plakken. Haal het blad van de koriander en houd apart. Snijd de steeltjes van de koriander heel fijn.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit de ui en peen 2-3 min. op middelhoog vuur. Voeg de jalapeño, paprika en paprikapoeder toe en bak 3 min. mee. Voeg de knoflook, tomaat en koriandersteeltjes toe en schep om. Laat 5 min. met de deksel op de pan op middelhoog vuur koken.
Verdeel de garnalen (met het limoensap) en de kabeljauw over de groenten en schenk de kokosmelk erbij. Draai het vuur laag en laat met de deksel op de pan stoven tot de vis net aan gaar is, dit duurt ca. 5 min. Breng verder op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de korianderblaadjes fijn en strooi vlak voor serveren over de stoof. Snijd de rest van de limoen in plakjes. Serveer de stoof met de rijst en limoenplakjes.
achtergrondinfo:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g diepvries rauwe gepelde roze garnalen
250 g verse kabeljauwfilets
3 limoenen
300 g basmatirijst
2 middelgrote uien
150 g winterpeen
2 tenen knoflook
1 verse groene jalapeñopeper
2 puntpaprika's
3 trostomaten
7½ g verse koriander
2 el kokosolie
2 tl paprikapoeder
200 ml kokosmelk
Dit heb je nodig
stoofpan of een pan met dikke bodem en een deksel