Kalkoenfilet met mole
Mole (uitgesproken als mo-leh) is Mexicaans en betekent 'saus'. Verschillende gedroogde chilipepers, specerijen, zaden, pitten, noten, gedroogd fruit en (oude) maistortilla's zorgen voor de complexe, maar o zo heerlijke saus.
55 min. bereiden / 20 min. oventijd / 55 min. wachten
27 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 230 °C. Halveer de tomaten en snijd de ui in parten. Verdeel met de jalapeñopepers en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 20 min. in de oven. Bak de tortilla op een rooster in 5 min. knapperig in de oven.
Breng ondertussen de fond, het laurierblaadje en de helft van het water aan de kook. Voeg de kalkoen toe en kook in 15 min. op laag vuur gaar. Neem de kalkoen uit de pan en laat iets afkoelen.
Rooster in een hapjespan zonder olie of boter op middelhoog vuur de rozijnen, pompoen pitten, amandelen en pinda’s 5 min. Schep regelmatig om. Voeg het sesamzaad, kaneelstokje, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, de peperkorrels en kruidnagels toe en rooster nog 3 min.
Verhit de ghee of boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg het notenmengsel toe en bak 5 min. Haal de groenten uit de oven en verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de jalapeño’s. Bak de groenten 3 min. mee. Voeg de tortilla, bouillon, chipotle en oregano toe en laat met de deksel op de pan 45 min. op laag vuur koken.
Pureer het mengsel (eventueel in delen) zo fijn mogelijk in de blender tot saus. Schenk door een zeef terug in de pan en voeg de rest van het water toe om de saus vloeibaarder te maken. Voeg eventueel wat extra water toe als het te dik is. Voeg het zout, de suiker en chocolade toe en laat nog 10 min. op laag vuur koken.
Pluk de kalkoen en verdeel over borden. Schenk de saus erover en bestrooi met extra sesamzaad.
Kalkoenfilet met mole
Mole (uitgesproken als mo-leh) is Mexicaans en betekent 'saus'. Verschillende gedroogde chilipepers, specerijen, zaden, pitten, noten, gedroogd fruit en (oude) maistortilla's zorgen voor de complexe, maar o zo heerlijke saus.
bijgerecht
null personen
625 kcal
55 min. bereiden
55 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 230 °C. Halveer de tomaten en snijd de ui in parten. Verdeel met de jalapeñopepers en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 20 min. in de oven. Bak de tortilla op een rooster in 5 min. knapperig in de oven.
Breng ondertussen de fond, het laurierblaadje en de helft van het water aan de kook. Voeg de kalkoen toe en kook in 15 min. op laag vuur gaar. Neem de kalkoen uit de pan en laat iets afkoelen.
Rooster in een hapjespan zonder olie of boter op middelhoog vuur de rozijnen, pompoen pitten, amandelen en pinda’s 5 min. Schep regelmatig om. Voeg het sesamzaad, kaneelstokje, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, de peperkorrels en kruidnagels toe en rooster nog 3 min.
Verhit de ghee of boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg het notenmengsel toe en bak 5 min. Haal de groenten uit de oven en verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de jalapeño’s. Bak de groenten 3 min. mee. Voeg de tortilla, bouillon, chipotle en oregano toe en laat met de deksel op de pan 45 min. op laag vuur koken.
Pureer het mengsel (eventueel in delen) zo fijn mogelijk in de blender tot saus. Schenk door een zeef terug in de pan en voeg de rest van het water toe om de saus vloeibaarder te maken. Voeg eventueel wat extra water toe als het te dik is. Voeg het zout, de suiker en chocolade toe en laat nog 10 min. op laag vuur koken.
Pluk de kalkoen en verdeel over borden. Schenk de saus erover en bestrooi met extra sesamzaad.
combinatietip:
vegatip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 trostomaten
1 zoete ui
2 rode jalapeñopepers
2 verse groene jalapeñopepers
6 tenen knoflook
1 maistortilla
500 kippenfond
1 laurierblaadje
200 ml water
750 g kalkoenfilet
75 g rozijnen
50 g pompoenpitten
50 g ongebrande amandelen
50 g ongezouten pinda's
50 g sesamzaad
½ kaneelstokje
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
2 tl venkelzaad
1 tl zwarte-peperkorrels
2 kruidnagels
50 g ghee
2 el chipotlepeper in adobosaus in pot
2 gedroogde oregano
1½ tl zout
2 el rietsuiker
100 g pure chocolade 75%
Dit heb je nodig
bakpapier
blender