Patatje oorlog
Aannemelijk is dat patatje oorlog staat voor de ‘puinhoop’ op je bord. Hoe groter de puinhoop, hoe beter. Toch? En in dit recept maak je de mayo en pindasaus ook nog eens zelf!
Aan de slag
Splits de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Doe de eidooiers met de mosterd, het zout en de azijn in de keukenmachine. Zet de machine aan en schenk, terwijl de machine draait, druppelsgewijs de olie erbij. Voeg 1 el water ( per 4 personen) toe. Breng de mayonaise op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de frituurolie in een (frituur)pan tot 175 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Snipper de sjalot. Snijd de knoflook heel fijn. Schil de gember en snijd fijn. Kneus het citroengras met de botte kant van een mes.
Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gember 2 min. op laag vuur. Voeg de chilivlokken, het citroengras, de kokosmelk en ketjap toe en laat 2 min. zachtjes doorkoken. Pers de limoen uit. Roer de pindakaas, het limoensap en de rest van het water door het mengsel in de pan en verwarm 2 min.
Haal van het vuur, verwijder het citroengras en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik is.
Bak de friet, in delen, in de (frituur)pan in 4-5 min. goudgeel en gaar. Snipper ondertussen de ui. Verdeel de friet over de borden. Schep op elk bord een flinke lepel mayonaise en een flinke lepel pindasaus. Bestrooi met de ui.
Verdeel de friet over de borden. Schep op elk bord een flinke lepel mayonaise en een flinke lepel pindasaus. Bestrooi met de ui.
Patatje oorlog
Aannemelijk is dat patatje oorlog staat voor de ‘puinhoop’ op je bord. Hoe groter de puinhoop, hoe beter. Toch? En in dit recept maak je de mayo en pindasaus ook nog eens zelf!
hoofdgerecht
null personen
1275 kcal
35 min. bereiden
Aan de slag
Splits de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Doe de eidooiers met de mosterd, het zout en de azijn in de keukenmachine. Zet de machine aan en schenk, terwijl de machine draait, druppelsgewijs de olie erbij. Voeg 1 el water ( per 4 personen) toe. Breng de mayonaise op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de frituurolie in een (frituur)pan tot 175 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Snipper de sjalot. Snijd de knoflook heel fijn. Schil de gember en snijd fijn. Kneus het citroengras met de botte kant van een mes.
Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gember 2 min. op laag vuur. Voeg de chilivlokken, het citroengras, de kokosmelk en ketjap toe en laat 2 min. zachtjes doorkoken. Pers de limoen uit. Roer de pindakaas, het limoensap en de rest van het water door het mengsel in de pan en verwarm 2 min.
Haal van het vuur, verwijder het citroengras en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik is.
Bak de friet, in delen, in de (frituur)pan in 4-5 min. goudgeel en gaar. Snipper ondertussen de ui. Verdeel de friet over de borden. Schep op elk bord een flinke lepel mayonaise en een flinke lepel pindasaus. Bestrooi met de ui.
Verdeel de friet over de borden. Schep op elk bord een flinke lepel mayonaise en een flinke lepel pindasaus. Bestrooi met de ui.
bereidingstip:
resttip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 middelgrote eieren
1 el mosterd
½ tl zout
1 el wittewijnazijn
330 ml zonnebloemolie
140 ml kraanwater
1 l frituurolie
1 sjalotje
1 teen knoflook
15 g verse gember
1 stengel koelverse sereh citroengras
½ tl chilivlokken
100 ml kokosmelk
2 el ketjap manis
½ limoen
175 g pindakaas met stukjes noot
1 kg verse friet
1 middelgrote ui
Dit heb je nodig
keukenmachine
keukenthermometer
frituurpan of ruime pan
staafmixer