Patatje oorlog
bewaar
bewaar

Patatje oorlog

Aannemelijk is dat patatje oorlog staat voor de ‘puinhoop’ op je bord. Hoe groter de puinhoop, hoe beter. Toch? En in dit recept maak je de mayo en pindasaus ook nog eens zelf!

35 min. bereiden

18 ingrediënten

Aan de slag

Splits de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Doe de eidooiers met de mosterd, het zout en de azijn in de keukenmachine. Zet de machine aan en schenk, terwijl de machine draait, druppelsgewijs de olie erbij. Voeg 1 el water ( per 4 personen) toe. Breng de mayonaise op smaak met peper en eventueel zout.

Verwarm de frituurolie in een (frituur)pan tot 175 °C. Controleer eventueel de temperatuur met een keukenthermometer. Snipper de sjalot. Snijd de knoflook heel fijn. Schil de gember en snijd fijn. Kneus het citroengras met de botte kant van een mes.

Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gember 2 min. op laag vuur. Voeg de chilivlokken, het citroengras, de kokosmelk en ketjap toe en laat 2 min. zachtjes doorkoken. Pers de limoen uit. Roer de pindakaas, het limoensap en de rest van het water door het mengsel in de pan en verwarm 2 min.

Haal van het vuur, verwijder het citroengras en pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe als de saus te dik is.

Bak de friet, in delen, in de (frituur)pan in 4-5 min. goudgeel en gaar. Snipper ondertussen de ui. Verdeel de friet over de borden. Schep op elk bord een flinke lepel mayonaise en een flinke lepel pindasaus. Bestrooi met de ui.

Verdeel de friet over de borden. Schep op elk bord een flinke lepel mayonaise en een flinke lepel pindasaus. Bestrooi met de ui.

bereidingstipDe mayonaise en de pindasaus zijn vooraf te maken. De pindasaus moet voor gebruik worden opgewarmd in een steelpannetje. Roer er een scheutje water door als de saus te dik is.
resttipDe eiwitten kunnen voor meringue, cake of een chocolademousse gebruikt worden.
achtergrondinfoHet is niet duidelijk wie precies het patatje oorlog heeft bedacht maar aannemelijk is dat het staat voor de ‘puinhoop’ op je bord. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het een steeds populairder gerecht bij de snackbar.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Patatje oorlog

Aannemelijk is dat patatje oorlog staat voor de ‘puinhoop’ op je bord. Hoe groter de puinhoop, hoe beter. Toch? En in dit recept maak je de mayo en pindasaus ook nog eens zelf!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig