Aardappel-preisoep met knapperig spek van Albert
Een vullende soep waar je geen genoeg van krijgt? Deze soep van thuiskok Albert is er zo een. Dat is een recept om te bewaren.
Aan de slag
Snijd de spekreepjes in kleine blokjes. Halveer de prei in de lengte (niet helemaal door) en spoel onder koud stromend water. Snijd 50 g (per 4 personen) van het groene gedeelte in flinterdunne halve ringen en houd apart. Snijd de rest van de prei in gewone halve ringen.
Verhit een grote pan op laag vuur en bak de spekblokjes in 10 min. knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de pan niet schoon.
Voeg de boter toe aan het spekvet en stoof de bredere halve preiringen 10 min. met de deksel op de pan. Schep af en toe om.
Boen ondertussen de aardappelen schoon, schil ze (bewaar de schillen) en snijd in blokjes van 2 cm. Snijd de schillen in heeldunne reepjes (julienne). Voeg de aardappelblokjes toe aan de prei in de pan en giet het water koud bij. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 min. zachtjes koken.
Verhit ondertussen de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de aardappelschillen in 4-5 min. lichtbruin en knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de flinterdunne halve preiringen toe aan de olie in de pan en bak in 7-8 min. lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Zet het vuur uit en pureer de soep glad met de staafmixer. Roer met een garde ⅗ sour cream los met de maizena en roer door de soep. Breng de soep op middelhoog vuur, al roerend met de garde, aan de kook. Laat 30 sec. koken. Zet het vuur uit en breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
Roer de rest van de sour cream los met een ½ el (per 4 personen) water. Verdeel de soep over diepe borden. Bestrooi met de blokjes spek, reepjes aardappelschil en de gebakken prei. Besprenkel met de sour cream.
Aardappel-preisoep met knapperig spek van Albert
Een vullende soep waar je geen genoeg van krijgt? Deze soep van thuiskok Albert is er zo een. Dat is een recept om te bewaren.
voorgerecht
null personen
290 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Snijd de spekreepjes in kleine blokjes. Halveer de prei in de lengte (niet helemaal door) en spoel onder koud stromend water. Snijd 50 g (per 4 personen) van het groene gedeelte in flinterdunne halve ringen en houd apart. Snijd de rest van de prei in gewone halve ringen.
Verhit een grote pan op laag vuur en bak de spekblokjes in 10 min. knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de pan niet schoon.
Voeg de boter toe aan het spekvet en stoof de bredere halve preiringen 10 min. met de deksel op de pan. Schep af en toe om.
Boen ondertussen de aardappelen schoon, schil ze (bewaar de schillen) en snijd in blokjes van 2 cm. Snijd de schillen in heeldunne reepjes (julienne). Voeg de aardappelblokjes toe aan de prei in de pan en giet het water koud bij. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 min. zachtjes koken.
Verhit ondertussen de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de aardappelschillen in 4-5 min. lichtbruin en knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de flinterdunne halve preiringen toe aan de olie in de pan en bak in 7-8 min. lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Zet het vuur uit en pureer de soep glad met de staafmixer. Roer met een garde ⅗ sour cream los met de maizena en roer door de soep. Breng de soep op middelhoog vuur, al roerend met de garde, aan de kook. Laat 30 sec. koken. Zet het vuur uit en breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
Roer de rest van de sour cream los met een ½ el (per 4 personen) water. Verdeel de soep over diepe borden. Bestrooi met de blokjes spek, reepjes aardappelschil en de gebakken prei. Besprenkel met de sour cream.
combinatietip:
bewaartip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g gerookte spekreepjes
250 g preien
20 g boter
180 g Kruimige aardappelen
700 ml water
1 vegan groentebouillonblokje
4 el arachideolie
125 g sour cream
1 el maizena
½ el water
Dit heb je nodig
staafmixer