Pani puri
bewaar
bewaar

Pani puri

Pani puri betekent: ‘waterbrood’ (brood gevuld met water) en is een populaire snack in India. Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Paulami Joshi, schrijfster van het boek De bijbel van de Indiase keuken.

1 uur bereiden / 55 min. wachten

licht pittig

18 ingrediënten

Aan de slag

Meng de semolina, bloem, baksoda, ¼ tl zout en 1 tl zonnebloemolie met 3 el water. Voeg er geleidelijk nog 3 el water aan toe en kneed tot een glad en samenhangend deeg. Bol het deeg op door met beide handen een ‘kom’ te vormen over het deeg heen en het met lichte druk in je palm en vingers rond te draaien over het werkvlak tot een mooie bol ontstaat. Dek af met een vochtige doek en laat ca. 30 min. rusten.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze in 15-20 min. gaar. Giet af en laat in het vergiet droogstomen. Snijd ondertussen de koriander grof. Pers de limoen uit.

Prak de aardappelen en meng ⅓ van de koriander, de gemalen komijn, 1 tl limoensap en ¼ tl zout erdoor. Roer goed door en zet apart.

Snijd de gember fijn. Pluk de blaadjes van de takjes munt. Maal de gember, muntblaadjes, rest van de koriander, 2 el limoensap, het rawitpepertje, 1 tl zout en 100 ml water in een hoge beker van een staafmixer tot een grove puree. Schenk in een kom en voeg nog 200 ml water toe. Laat staan tot gebruik.

Breng de basterdsuiker, tamarindepasta, gemberpoeder, chilipoeder en de rest van het zout al roerend in een steelpan op middelhoog vuur tegen de kook aan. Voeg 100 ml water toe, zet het vuur lager en laat 20 min. zachtjes koken tot een egale lichtstroperige saus. Haal van het vuur, laat afkoelen en laat staan tot gebruik.

Kneed het deeg stevig door en verdeel het in 2-3 porties. Rol 1 portie deeg uit tot een lap van 2 mm dik, of zo dun mogelijk. Steek er met de steekvorm cirkels uit en leg ze met voldoende tussenruimte op een platte schaal. Dek af met een vochtige doek.

Verhit de liter olie in een frituurpan of pan met dikke bodem tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Laat de deegcirkels in porties van ca. 5 stuks in de hete olie glijden en frituur ze 1-1½ min. Houd ze eerst met een schuimspaan volledig onder in de hete olie tot ze poffen. Neem de schuimspaan weg, keer regelmatig tot ze aan alle kanten goudbruin zijn (de kleur van oliebollen). Neem de pani puri met de schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Tik met een theelepel voorzichtig de bovenkant van de deegbolletjes in. Vul ze met 2-3 tl aardappelvulling. Verdeel de groene chutney en de tamarindechutney erover en serveer direct.

achtergrondinfo ‘Pani puri’, ‘golgappa’, ‘phuchka’, ‘gup chup’ of ‘pani ke patashe’, het wordt overal anders genoemd en ook de bereidingswijzen verschillen. Maar zie je in India mensen in de rij staan, dan is de kans groot dat het om deze populaire streetfoodsnack gaat. Als ik één gerecht zou moeten noemen dat heel India verenigt, zou het pani puri zijn. Je doet de pani puri in één keer in je mond, de eetervaring is het best te omschrijven als een zoetzure, pittige en zoute smaakexplosie. Bijna niemand in India maakt pani puri zelf. Het is geen gemakkelijk recept om onder de knie te krijgen, dus als het de eerste twee keer niet lukt, blijf proberen!
achtergrondinfoEen essentiële spicemix in de pani puri is ‘chaat masala’, verkrijgbaar bij de toko. Dit recept is zonder chaat masala, maar als je het in huis hebt, meng dan 2 tl door de aardappelvulling.
bereidingstipDe dikte van het deeg is voor puri (deegballetjes) erg belangrijk: het moet zo dun mogelijk uitgerold worden. De puri bollen niet op in hete olie als het deeg te dik is.
kookstaptipMaak je geen zorgen als je deegballen niet opbollen! Leg de aardappelvulling op het gefrituurde deeg en garneer met wat tamarindechutney. Ook een heerlijk als tussendoortje.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Pani puri

Pani puri betekent: ‘waterbrood’ (brood gevuld met water) en is een populaire snack in India. Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Paulami Joshi, schrijfster van het boek De bijbel van de Indiase keuken.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig