Erwtensoep uit de oven
Deze week: lage temperaturen met kans op snert! Deze erwtensoep zit boordevol groenten als knolselderij, winterpenen en natuurlijk erwten. Alles in de oven en pureren maar!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de knolselderij en aardappelen en snijd in stukken van ca. 2 cm. Schil de winterpeen en snijd in plakken van ca. 2 cm. Halveer de prei in de lengte en was onder koud stromend water en snijd in halve ringen van ca. 1 cm. Snijd de uien in kwarten en de kwarten in de breedte in stukken van ca. 1 cm.
Verdeel de knolselderij, aardappel, peen, ui en prei over een met bakpapier beklede bakplaat en leg de speklapjes ertussen. Besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Rooster ca. 1 uur net boven het midden in de oven. Schep halverwege om.
Doe ondertussen de spliterwten in de braadpan, schenk er kokend water bij en voeg de bouillonblokjes, laurierblaadjes en takjes tijm toe. Snijd de takjes en blaadjes van de selderij fijn. Voeg de gesneden takjes toe aan de bouillon, bewaar de blaadjes. Sluit de pan af met de deksel en zet net onder de bakplaat met de groente in de oven. Kook de bouillon en erwten zo ca. 55 min. mee. Controleer na 45 min. of de erwten gaar zijn. Laat ze zo nodig langer koken in de oven.
Haal de groenten en erwtenbouillon uit de oven. Verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes uit de bouillon, voeg de groenten toe. Pureer met de staafmixer tot een grove puree. Voeg ca. een 1⁄2 liter kokend water toe om de soep vloeibaarder te maken.
Snijd de speklapjes in stukjes van ca. 1 cm en voeg samen met de helft van de fijngesneden selderij toe aan de erwtensoep. Verdeel de soep over borden en bestrooi met de rest van de selderij.
Erwtensoep uit de oven
Deze week: lage temperaturen met kans op snert! Deze erwtensoep zit boordevol groenten als knolselderij, winterpenen en natuurlijk erwten. Alles in de oven en pureren maar!
hoofdgerecht
null personen
580 kcal
20 min. bereiden
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de knolselderij en aardappelen en snijd in stukken van ca. 2 cm. Schil de winterpeen en snijd in plakken van ca. 2 cm. Halveer de prei in de lengte en was onder koud stromend water en snijd in halve ringen van ca. 1 cm. Snijd de uien in kwarten en de kwarten in de breedte in stukken van ca. 1 cm.
Verdeel de knolselderij, aardappel, peen, ui en prei over een met bakpapier beklede bakplaat en leg de speklapjes ertussen. Besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Rooster ca. 1 uur net boven het midden in de oven. Schep halverwege om.
Doe ondertussen de spliterwten in de braadpan, schenk er kokend water bij en voeg de bouillonblokjes, laurierblaadjes en takjes tijm toe. Snijd de takjes en blaadjes van de selderij fijn. Voeg de gesneden takjes toe aan de bouillon, bewaar de blaadjes. Sluit de pan af met de deksel en zet net onder de bakplaat met de groente in de oven. Kook de bouillon en erwten zo ca. 55 min. mee. Controleer na 45 min. of de erwten gaar zijn. Laat ze zo nodig langer koken in de oven.
Haal de groenten en erwtenbouillon uit de oven. Verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes uit de bouillon, voeg de groenten toe. Pureer met de staafmixer tot een grove puree. Voeg ca. een 1⁄2 liter kokend water toe om de soep vloeibaarder te maken.
Snijd de speklapjes in stukjes van ca. 1 cm en voeg samen met de helft van de fijngesneden selderij toe aan de erwtensoep. Verdeel de soep over borden en bestrooi met de rest van de selderij.
vegatip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
750 g knolselderij
150 g vastkokende aardappelen
200 g winterpeen
1 verse prei
2 middelgrote uien
2 speklapjes
3 el olijfolie mild
500 g gedroogde spliterwten
3 kippenbouillonblokjes
2 gedroogde laurierblaadjes
7½ g verse tijm
2 l kokend water
20 g verse selderij
Dit heb je nodig
lage braadpan met deksel: Ø 28 cm
bakpapier
Staafmixer