Gratin dauphinois
Deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen, room, boter en gruyère doet menig hart sneller kloppen. Maak kennis met gratin dauphinois!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de knoflook fijn.
Doe de slagroom met de melk, knoflook, tijm en nootmuskaat in een ruime pan en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Smeer ondertussen de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal, zorg ervoor dat ze netjes plat liggen. Verwijder de tijm uit de room en schenk het mengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 35 min. in de voorverwarmde oven.
Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie, bestrooi met de kaas en bak nog ca. 30 min.
Laat de gratin 15 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Gratin dauphinois
Deze Franse ovenschotel op basis van aardappelen, room, boter en gruyère doet menig hart sneller kloppen. Maak kennis met gratin dauphinois!
bijgerecht
null personen
485 kcal
20 min. bereiden
15 min. wachten
65 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de knoflook fijn.
Doe de slagroom met de melk, knoflook, tijm en nootmuskaat in een ruime pan en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Smeer ondertussen de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes over de ovenschaal, zorg ervoor dat ze netjes plat liggen. Verwijder de tijm uit de room en schenk het mengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 35 min. in de voorverwarmde oven.
Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie, bestrooi met de kaas en bak nog ca. 30 min.
Laat de gratin 15 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg Pommes Primeur aardappelen
2 tenen knoflook
250 g verse slagroom
125 ml volle melk
5 g verse tijm
¼ tl gemalen nootmuskaat
30 g ongezouten roomboter
50 g geraspte gruyère
Dit heb je nodig
mandoline
ovenschaal (20 x 30)
aluminiumfolie