Kalkoenrollade (met kalkoenfilet)
Een gerecht dat perfect past bij de seizoenswisseling: kalkoenrollade met kalkoenfilet en pistachenoten. Dankzij gedroogd fruit en een vleugje kaneel proef en ruik je de herfst!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snipper de ui en snijd ¼ van de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui met de knoflook 5 min. op middelhoog vuur, roer regelmatig.
Snijd de kastanjechampignons grof. Neem van elk kruid de helft uit het bakje Italiaanse kruidenmix, de andere helft wordt niet gebruikt. Snijd ze grof. Doe de kruiden samen met de champignons, pistachenoten, abrikozen, het paneermeel en de gebakken ui en knoflook in een keukenmachine en maal fijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwijder het loof van de bospeen en schil de wortels. Leg ze met de rest van de ongepelde knoflook in de braadslee. Bak ca. 15 min. in de oven.
Snijd ondertussen de kalkoenfilet op een snijplank vanaf een lange zijde in, maar niet helemaal door, zodat je hem kan openvouwen als een boek. Leg een stuk bakpapier op de kalkoen en sla het vlees plat met de achterkant van een pan, tot een dikte van ca. 1 cm.
Verdeel de vulling over de kalkoen maar laat rondom 1 cm vrij. Rol de rollade stevig op. Verdeel de plakken pancetta, iets overlappend, over de bovenkant van de rollade. Bind de rollade op met keukentouw: bind 4 stukjes touw vast in de breedte en 1 lang stuk in de lengte.
Haal de braadslee uit de oven en leg de rollade op de wortels. Dek af met aluminiumfolie en braad in ca. 40 min. gaar in het midden van de oven. Verwijder na 30 min. de folie.
Breng ondertussen de cranberry’s met het kaneelstokje, de basterdsuiker en het water in een steelpan aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Neem de kalkoenrollade uit de oven en laat, afgedekt met aluminiumfolie, 10 min. rusten.
Wip de tenen knoflook uit de schilletjes en verdeel met de wortel over een schaal. Snijd de rollade in ca. 12 plakken en leg op de schaal. Serveer met de cranberrysaus.
Kalkoenrollade (met kalkoenfilet)
Een gerecht dat perfect past bij de seizoenswisseling: kalkoenrollade met kalkoenfilet en pistachenoten. Dankzij gedroogd fruit en een vleugje kaneel proef en ruik je de herfst!
hoofdgerecht
null personen
525 kcal
45 min. bereiden
10 min. wachten
55 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snipper de ui en snijd ¼ van de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui met de knoflook 5 min. op middelhoog vuur, roer regelmatig.
Snijd de kastanjechampignons grof. Neem van elk kruid de helft uit het bakje Italiaanse kruidenmix, de andere helft wordt niet gebruikt. Snijd ze grof. Doe de kruiden samen met de champignons, pistachenoten, abrikozen, het paneermeel en de gebakken ui en knoflook in een keukenmachine en maal fijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwijder het loof van de bospeen en schil de wortels. Leg ze met de rest van de ongepelde knoflook in de braadslee. Bak ca. 15 min. in de oven.
Snijd ondertussen de kalkoenfilet op een snijplank vanaf een lange zijde in, maar niet helemaal door, zodat je hem kan openvouwen als een boek. Leg een stuk bakpapier op de kalkoen en sla het vlees plat met de achterkant van een pan, tot een dikte van ca. 1 cm.
Verdeel de vulling over de kalkoen maar laat rondom 1 cm vrij. Rol de rollade stevig op. Verdeel de plakken pancetta, iets overlappend, over de bovenkant van de rollade. Bind de rollade op met keukentouw: bind 4 stukjes touw vast in de breedte en 1 lang stuk in de lengte.
Haal de braadslee uit de oven en leg de rollade op de wortels. Dek af met aluminiumfolie en braad in ca. 40 min. gaar in het midden van de oven. Verwijder na 30 min. de folie.
Breng ondertussen de cranberry’s met het kaneelstokje, de basterdsuiker en het water in een steelpan aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Neem de kalkoenrollade uit de oven en laat, afgedekt met aluminiumfolie, 10 min. rusten.
Wip de tenen knoflook uit de schilletjes en verdeel met de wortel over een schaal. Snijd de rollade in ca. 12 plakken en leg op de schaal. Serveer met de cranberrysaus.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 ui
8 tenen knoflook
2 el olijfolie
75 g kastanjechampignons
10 g verse Italiaanse kruidenmix
25 g gepelde pistachenoten
25 g gedroogde abrikozen
25 g paneermeel
1 bos bospeen
400 g kalkoenfilet
80 g pancetta
250 g diepvries cranberry’s
½ kaneelstokje
65 g lichtbruine basterdsuiker
100 ml kraanwater
Dit heb je nodig
keukenmachine
braadslee
bakpapier
keukentouw
aluminiumfolie