Klassieke affogato (Italiaanse ijskoffie)
bewaar
bewaar

Klassieke affogato (Italiaanse ijskoffie)

Geen affogato zonder zelfgemaakt vanille-ijs!

25 min. bereiden / 4 uur wachten

6 ingrediënten

Aan de slag

Doe de slagroom met de melk en ½ van de suiker in een steelpan. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg het stokje en het merg toe aan de slagroom. Breng langzaam aan de kook, roer tot de suiker is opgelost.

Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer de dooiers met de rest van de suiker in een kom los met een garde. Schenk, al roerend met een garde, de helft van het slagroommengsel bij de dooier. Roer goed en schenk alles terug in de pan.

Breng op laag vuur aan de kook, blijf voortdurend goed over de bodem roeren met een pannenlikker. Haal de pan van het vuur en schenk de vla (ijscompositie) door een zeef in een kom. Laat helemaal afkoelen in de koelkast, minimaal 2 uur.

Doe de ijscompositie over in de bak van de ijsmachine en draai volgens de gebruiksaanwijzing van de machine tot een egaal roomijs, stevig genoeg om bolletjes van te maken. Schep het ijs in een afsluitbare bak en vries 2 uur in tot gebruik.

Schep in koffiekopjes of glaasjes elk een bol ijs. Schenk aan tafel de hete espresso over het ijs.

bereidingstipIJs maken zonder ijsmachine? Doe het roommengsel dan na stap 3 in een afsluitbare bak in de vriezer, laat 4 uur bevriezen en roer elk half uur met een garde goed door.
bereidingstipGebruik voor een snelle affogato kant en klaar vanille-ijs.
variatietipAffogato is ook lekker met ander roomijs: hazelnoot, chocolade, of stracciatella bijvoorbeeld.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Klassieke affogato (Italiaanse ijskoffie)

Geen affogato zonder zelfgemaakt vanille-ijs!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig