Klassieke affogato (Italiaanse ijskoffie)
Geen affogato zonder zelfgemaakt vanille-ijs!
Aan de slag
Doe de slagroom met de melk en ½ van de suiker in een steelpan. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg het stokje en het merg toe aan de slagroom. Breng langzaam aan de kook, roer tot de suiker is opgelost.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer de dooiers met de rest van de suiker in een kom los met een garde. Schenk, al roerend met een garde, de helft van het slagroommengsel bij de dooier. Roer goed en schenk alles terug in de pan.
Breng op laag vuur aan de kook, blijf voortdurend goed over de bodem roeren met een pannenlikker. Haal de pan van het vuur en schenk de vla (ijscompositie) door een zeef in een kom. Laat helemaal afkoelen in de koelkast, minimaal 2 uur.
Doe de ijscompositie over in de bak van de ijsmachine en draai volgens de gebruiksaanwijzing van de machine tot een egaal roomijs, stevig genoeg om bolletjes van te maken. Schep het ijs in een afsluitbare bak en vries 2 uur in tot gebruik.
Schep in koffiekopjes of glaasjes elk een bol ijs. Schenk aan tafel de hete espresso over het ijs.
Klassieke affogato (Italiaanse ijskoffie)
Geen affogato zonder zelfgemaakt vanille-ijs!
nagerecht
null personen
380 kcal
25 min. bereiden
240 min. wachten
Aan de slag
Doe de slagroom met de melk en ½ van de suiker in een steelpan. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg het stokje en het merg toe aan de slagroom. Breng langzaam aan de kook, roer tot de suiker is opgelost.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer de dooiers met de rest van de suiker in een kom los met een garde. Schenk, al roerend met een garde, de helft van het slagroommengsel bij de dooier. Roer goed en schenk alles terug in de pan.
Breng op laag vuur aan de kook, blijf voortdurend goed over de bodem roeren met een pannenlikker. Haal de pan van het vuur en schenk de vla (ijscompositie) door een zeef in een kom. Laat helemaal afkoelen in de koelkast, minimaal 2 uur.
Doe de ijscompositie over in de bak van de ijsmachine en draai volgens de gebruiksaanwijzing van de machine tot een egaal roomijs, stevig genoeg om bolletjes van te maken. Schep het ijs in een afsluitbare bak en vries 2 uur in tot gebruik.
Schep in koffiekopjes of glaasjes elk een bol ijs. Schenk aan tafel de hete espresso over het ijs.
bereidingstip:
bereidingstip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 ml verse slagroom
190 ml volle melk
100 g kristalsuiker
1 vanillestokje
2 middelgrote scharreleieren
120 ml hete espresso
Dit heb je nodig
fijne zeef
ijsmachine