Beef teriyaki met broccoli en rijst
Beef teriyaki wordt traditioneel op zichzelf geserveerd; wij serveren er rijst en gestoomde broccoli bij.
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Laat de rijst dan 30 min. in de vergiet rusten. Doe in een pan met dikke bodem en laat in het water in 10 min. weken. Doe vervolgens de deksel op de pan en breng op middelhoog vuur aan de kook in ca. 5 min. Zet het vuur laag en kook 12-13 min. met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat de rijst met de deksel 10 min. stomen.
Laat ondertussen de ribeye uit de verpakking onder vershoudfolie op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt 30 min.
Schil ondertussen de gember en snijd in dunne plakken. Doe met de sojasaus, mirin, sake en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur in ca. 8 min. inkoken. Roer regelmatig zodat de saus niet verbrandt. Zet het vuur uit en giet de teriyakisaus door de zeef in een hittebestendige kom, de saus mag wat dun zijn.
Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes van 1 cm. Verdeel over de stoommand, zet op een pan met kokend water en stoom in 5 min. beetgaar. Je kunt ook een stoompan gebruiken. Haal uit de stoommand of -pan (pas op voor hete stoom!) en spoel onder koud water om het kookproces te stoppen.
Verhit de olie op laag vuur in een grote koekenpan. Bestrooi de ribeye met peper en eventueel zout. Zet het vuur hoog en leg het vlees in de pan. Bak voor rood totaal 1-2 min., medium 2-3 min. en doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor de tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Bak de laatste minuut de helft van de teriyakisaus (tare) mee. Blijf het vlees met de tang omkeren, zodat het in de saus karamelliseert. Haal uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.
Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Snijd de ribeye in plakken en garneer met de bosui, sesamzaadjes en eventueel extra teriyakisaus. Serveer met de rijst en broccoli.
Beef teriyaki met broccoli en rijst
Beef teriyaki wordt traditioneel op zichzelf geserveerd; wij serveren er rijst en gestoomde broccoli bij.
hoofdgerecht
null personen
650 kcal
35 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Laat de rijst dan 30 min. in de vergiet rusten. Doe in een pan met dikke bodem en laat in het water in 10 min. weken. Doe vervolgens de deksel op de pan en breng op middelhoog vuur aan de kook in ca. 5 min. Zet het vuur laag en kook 12-13 min. met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat de rijst met de deksel 10 min. stomen.
Laat ondertussen de ribeye uit de verpakking onder vershoudfolie op een bord op kamertemperatuur komen. Dit duurt 30 min.
Schil ondertussen de gember en snijd in dunne plakken. Doe met de sojasaus, mirin, sake en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur in ca. 8 min. inkoken. Roer regelmatig zodat de saus niet verbrandt. Zet het vuur uit en giet de teriyakisaus door de zeef in een hittebestendige kom, de saus mag wat dun zijn.
Snijd de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes van 1 cm. Verdeel over de stoommand, zet op een pan met kokend water en stoom in 5 min. beetgaar. Je kunt ook een stoompan gebruiken. Haal uit de stoommand of -pan (pas op voor hete stoom!) en spoel onder koud water om het kookproces te stoppen.
Verhit de olie op laag vuur in een grote koekenpan. Bestrooi de ribeye met peper en eventueel zout. Zet het vuur hoog en leg het vlees in de pan. Bak voor rood totaal 1-2 min., medium 2-3 min. en doorbakken 4-5 min. Keer halverwege. Gebruik hiervoor de tang; door met een vork in het vlees te prikken verliest het zijn vleessappen en wordt het vlees minder mals. Bak de laatste minuut de helft van de teriyakisaus (tare) mee. Blijf het vlees met de tang omkeren, zodat het in de saus karamelliseert. Haal uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.
Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Snijd de ribeye in plakken en garneer met de bosui, sesamzaadjes en eventueel extra teriyakisaus. Serveer met de rijst en broccoli.
bereidingstip:
bereidingstip:
algemeen:
algemeen:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g sushirijst
420 ml water
375 g ribeye
30 g verse gember
100 ml sojasaus
100 ml mirin
100 ml cooking sake
3 el kristalsuiker
500 g broccoli
2 el arachideolie
3 bosuitjes
1 el sesamzaad
Dit heb je nodig
vershoudfolie
stoommandje
tang