Knolselderijgratin met aardappel, tijm, kaas en walnoten
Deze gratin heeft alles. Smaakvol door de tijm, romig door de ricotta en knapperig door de walnoten. En ja, ook budgetproof!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Boen de aardappelen en snijd of schaaf in zo dun mogelijke plakken. Schil en snijd de knolselderij in 4 parten. Snijd in zo dun mogelijke plakken. Eventueel met een mandoline.
Snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng de ricotta met de melk, ⅔ van de olie, het ei, de helft van de tijm en knoflook. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel ⅓ van de knolselderij dakpansgewijs over de bodem. Verdeel daarover ⅓ van de aardappel dakpansgewijs, ⅓ van de overgebleven tijm, ⅓ van de kaas en ⅓ van het ricottamengsel. Herhaal nog 2 keer en eindig met een laag ricottamengsel. Breng op smaak met peper.
Bak de gratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
Hak de walnoten grof en verdeel over de gratin en bak de laatste 5 min. mee. Controleer na 45 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je een mes er gemakkelijk helemaal in kunt steken.
Knolselderijgratin met aardappel, tijm, kaas en walnoten
Deze gratin heeft alles. Smaakvol door de tijm, romig door de ricotta en knapperig door de walnoten. En ja, ook budgetproof!
hoofdgerecht
null personen
590 kcal
25 min. bereiden
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Boen de aardappelen en snijd of schaaf in zo dun mogelijke plakken. Schil en snijd de knolselderij in 4 parten. Snijd in zo dun mogelijke plakken. Eventueel met een mandoline.
Snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng de ricotta met de melk, ⅔ van de olie, het ei, de helft van de tijm en knoflook. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Vet de ovenschaal in met de rest van de olie. Verdeel ⅓ van de knolselderij dakpansgewijs over de bodem. Verdeel daarover ⅓ van de aardappel dakpansgewijs, ⅓ van de overgebleven tijm, ⅓ van de kaas en ⅓ van het ricottamengsel. Herhaal nog 2 keer en eindig met een laag ricottamengsel. Breng op smaak met peper.
Bak de gratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Dek eventueel losjes af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
Hak de walnoten grof en verdeel over de gratin en bak de laatste 5 min. mee. Controleer na 45 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je een mes er gemakkelijk helemaal in kunt steken.
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
800 g kruimige aardappelen
1 kg knolselderij
3 tenen knoflook
10 g verse tijm
150 g ricotta
200 ml De Zaanse Hoeve halfvolle melk
1½ el milde olijfolie
1 wit scharrelei
125 g Zaanse Hoeve geraspte kaas mild 30+
50 g ongebrande walnoten
Dit heb je nodig
ronde ovenschaal (Ø 22 cm)