Christmascake
Klassieke, Britse christmas cake, ofwel kerstcake, wordt eigenlijk overal ter wereld wel geserveerd.
Aan de slag
Snijd de tuttifrutti en bigarreaux fijn. Hak de amandelen grof. Doe 250 ml van de brandy samen met de rozijnen, krenten, tutti frutti, bigarreaux, amandelen, koek- en speculaaskruiken in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 5 min koken. Laat de vulling afkoelen en zet een nacht afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Doe de boter en basterdsuiker in een kom en klop 5 min. met een mixer tot een luchtige crème. Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Voeg het citroenrasp toe aan de crème en klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige helemaal is opgenomen Zeef de bloem boven het botermengsel en meng erdoor. Voeg de vruchtenvulling toe en meng erdoor.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag erover en bak ca. 2 uur in het midden van de oven. Steek na 1 ½ uur de satéprikker in het midden van de cake om te zien of de cake gaar is. Dit is het geval als de prikker er schoon uitkomt. Neem de cake uit de oven. Laat de cake 1 uur afkoelen in de vorm. Verwijder de vorm en laat in ca. 2 uur helemaal afkoelen.
Prik met een satéprikker verschillende gaten in de cake. Schenk de rest van de brandy over de cake. Wikkel de afgekoelde cake in bakpapier en vervolgens in vershoudfolie en bewaar in een luchtdichte verpakking op een koele plaats. Je kunt de cake eventueel elke week met wat brandy voeden (zoals stap 11) om hem vochtig te houden.
Zet de cake om hem te bekleden ondersteboven met de platte kant naar boven. Verwarm de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de cake rondom met de warme abrikozenjam. Bestuif het werkblad met wat poedersuiker. Maak een grote bal van de rolfondant en rol met een deegroller uit tot een grote ronde lap. Leg deze over de taart en strijk zo glad mogelijk over de taart. Snijd de overtollige fondant aan de onderkant weg. Bind het lint om de taart. Verdeel de rode bessen en chocolade hulsblaadjes over de taart. Bestrooi met de poedersuiker en serveer.
Christmascake
Klassieke, Britse christmas cake, ofwel kerstcake, wordt eigenlijk overal ter wereld wel geserveerd.
nagerecht
null personen
590 kcal
45 min. bereiden
660 min. wachten
120 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de tuttifrutti en bigarreaux fijn. Hak de amandelen grof. Doe 250 ml van de brandy samen met de rozijnen, krenten, tutti frutti, bigarreaux, amandelen, koek- en speculaaskruiken in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 5 min koken. Laat de vulling afkoelen en zet een nacht afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Doe de boter en basterdsuiker in een kom en klop 5 min. met een mixer tot een luchtige crème. Boen ondertussen de citroen schoon en rasp de gele schil. Voeg het citroenrasp toe aan de crème en klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige helemaal is opgenomen Zeef de bloem boven het botermengsel en meng erdoor. Voeg de vruchtenvulling toe en meng erdoor.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag erover en bak ca. 2 uur in het midden van de oven. Steek na 1 ½ uur de satéprikker in het midden van de cake om te zien of de cake gaar is. Dit is het geval als de prikker er schoon uitkomt. Neem de cake uit de oven. Laat de cake 1 uur afkoelen in de vorm. Verwijder de vorm en laat in ca. 2 uur helemaal afkoelen.
Prik met een satéprikker verschillende gaten in de cake. Schenk de rest van de brandy over de cake. Wikkel de afgekoelde cake in bakpapier en vervolgens in vershoudfolie en bewaar in een luchtdichte verpakking op een koele plaats. Je kunt de cake eventueel elke week met wat brandy voeden (zoals stap 11) om hem vochtig te houden.
Zet de cake om hem te bekleden ondersteboven met de platte kant naar boven. Verwarm de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de cake rondom met de warme abrikozenjam. Bestuif het werkblad met wat poedersuiker. Maak een grote bal van de rolfondant en rol met een deegroller uit tot een grote ronde lap. Leg deze over de taart en strijk zo glad mogelijk over de taart. Snijd de overtollige fondant aan de onderkant weg. Bind het lint om de taart. Verdeel de rode bessen en chocolade hulsblaadjes over de taart. Bestrooi met de poedersuiker en serveer.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
200 g tuttifrutti
100 g bigarreaux
95 g blanke garneeramandelen
280 ml brandy
300 g blanke rozijnen
200 g krenten
2 tl koek- en speculaaskruiden
250 g ongezouten roomboter
250 g donkere basterdsuiker
1 citroen
4 middelgrote eieren
250 g tarwebloem
1 el ongezouten roomboter
75 g abrikozenjam
300 g witte rolfondant
100 g verse rode bessen
3 puur hulstblaadjes
1 el poedersuiker
Dit heb je nodig
bakpapier
springvorm (Ø 20 cm, ingevet)
sateprikker
lint