Homemade patat
Patatje mét (liefde): zelfgemaakte friet met verse mayo. Lekker!
Aan de slag
Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in frieten van 1 cm breed.
Doe de friet in een ruime pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen, maar zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt. Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.
Verwarm de frituurolie in de braadpan tot 140 °C. Zorg ervoor dat de pan niet meer dan voor de helft gevuld is. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. De gietijzeren pan houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat je op een constante temperatuur kunt frituren. Bak de friet in delen 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep met de schuimspaan uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 min. helemaal afkoelen.
Doe het ei met de arachideolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer in 30 sec. tot mayonaise. Breng eventueel op smaak met zout.
Verwarm nu de frituurolie in de braadpan tot 180 °C. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de friet in delen in ca. 5 min. goudgeel en knapperig. Schep met de schuimspaan uit het vet in een schaal met keukenpapier.
Bestrooi de friet met het zeezout, schep om en serveer met de mayonaise.
Homemade patat
Patatje mét (liefde): zelfgemaakte friet met verse mayo. Lekker!
bijgerecht
null personen
675 kcal
30 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken in frieten van 1 cm breed.
Doe de friet in een ruime pan heet water. Zet op de kleinste pit en laat 30 min. garen, maar zorg ervoor dat het water niet aan de kook komt. Giet af, spreid uit over een schone theedoek en laat in 45 min. helemaal afkoelen.
Verwarm de frituurolie in de braadpan tot 140 °C. Zorg ervoor dat de pan niet meer dan voor de helft gevuld is. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. De gietijzeren pan houdt de warmte goed vast en zorgt ervoor dat je op een constante temperatuur kunt frituren. Bak de friet in delen 8 min. Ze zijn klaar als ze net beginnen te kleuren. Schep met de schuimspaan uit het vet op keukenpapier. Laat in 45 min. helemaal afkoelen.
Doe het ei met de arachideolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer in 30 sec. tot mayonaise. Breng eventueel op smaak met zout.
Verwarm nu de frituurolie in de braadpan tot 180 °C. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Bak de friet in delen in ca. 5 min. goudgeel en knapperig. Schep met de schuimspaan uit het vet in een schaal met keukenpapier.
Bestrooi de friet met het zeezout, schep om en serveer met de mayonaise.
combinatietip:
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg frietaardappelen
2 l frituurolie
1 middelgroot scharrelei
250 ml arachideolie
1 snufje grof zeezout
Dit heb je nodig
schone theedoek
keukenthermometer
gietijzeren pan
schuimspaan
staafmixer met hoge beker