'Vietnamese' rijstroerbak met gerookte makreel en komkommersalade
De pinda’s geven dit gerecht net dat extraatje: net als de dressing geïnspireerd door smaakmakers die veel in de Vietnamese keuken worden: munt, limoen en vissaus.
Aan de slag
Kook de rijst in 8 min. gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
Snijd ondertussen de komkommers in dunne plakjes. Snijd de rode uien in flinterdunne halve ringen en de muntblaadjes fijn. Schil en rasp de gember. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit.
Meng de vissaus met de geraspte gember, de helft van de arachideolie, de suiker, 1 tl limoenrasp en 2 el -sap (per 4 personen) tot een dressing. Roer tot de suiker is opgelost en meng met de komkommer, rode ui en de munt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de rest van de arachideolie in de wok of hapjespan en bak de prei en knoflook 2 min. op hoog vuur. Voeg de gekookte rijst en sesamolie toe en bak nog 2 min. al omscheppend mee.
Verwijder ondertussen het vel van de makreel en snijd de vis in stukken. Verdeel de rijst over borden en verdeel de makreel erover. Hak de pinda’s grof en strooi over het gerecht. Serveer de komkommer-salade erbij.
'Vietnamese' rijstroerbak met gerookte makreel en komkommersalade
De pinda’s geven dit gerecht net dat extraatje: net als de dressing geïnspireerd door smaakmakers die veel in de Vietnamese keuken worden: munt, limoen en vissaus.
hoofdgerecht
null personen
695 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Kook de rijst in 8 min. gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
Snijd ondertussen de komkommers in dunne plakjes. Snijd de rode uien in flinterdunne halve ringen en de muntblaadjes fijn. Schil en rasp de gember. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit.
Meng de vissaus met de geraspte gember, de helft van de arachideolie, de suiker, 1 tl limoenrasp en 2 el -sap (per 4 personen) tot een dressing. Roer tot de suiker is opgelost en meng met de komkommer, rode ui en de munt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de rest van de arachideolie in de wok of hapjespan en bak de prei en knoflook 2 min. op hoog vuur. Voeg de gekookte rijst en sesamolie toe en bak nog 2 min. al omscheppend mee.
Verwijder ondertussen het vel van de makreel en snijd de vis in stukken. Verdeel de rijst over borden en verdeel de makreel erover. Hak de pinda’s grof en strooi over het gerecht. Serveer de komkommer-salade erbij.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g basmatirijst
4 midi komkommers
2 Biologische rode uien
15 g verse munt
4 cm biologische verse gember
1 limoen
30 ml vissaus
2 el arachideolie
2 tl fijne kristalsuiker
2 tenen knoflook
400 g gesneden prei
15 ml sesamolie
240 g gerookte makreelfilet
50 g ongezouten pinda's
Dit heb je nodig
rasp