Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus
Zalm met roomsaus wordt zalm met biersaus. Proost?
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze in een pan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Verwijder ondertussen de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm. Snijd de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een hapjespan en bak de venkel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. het water toe. Voeg de prei toe en stoof nog 5 min. mee.
Snipper ondertussen de sjalot. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg het bier toe en laat 2 min. op laag vuur inkoken. Voeg de slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer tot ⅓). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet ondertussen de aardappelen af en doe terug in de pan. Verwarm 25 g boter (per 4 personen) met de melk en voeg toe aan de hete aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree. Schep de venkel en prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmfilets 3 min. op hoog vuur op de huidkant. Zet het vuur laag, keer de zalmfilets voorzichtig en bak nog 2 min. op de andere zijde. Snijd de peterselie fijn. Meng de helft van de peterselie door de stamppot en de andere helft door de saus. Verdeel de stamppot over de borden. Leg de zalm erop en schep de saus erover.
Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus
Zalm met roomsaus wordt zalm met biersaus. Proost?
hoofdgerecht
null personen
760 kcal
30 min. bereiden
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze in een pan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Verwijder ondertussen de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd de venkel in blokjes van 1 cm. Snijd de preien in ringen, was ze en laat uitlekken. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een hapjespan en bak de venkel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. het water toe. Voeg de prei toe en stoof nog 5 min. mee.
Snipper ondertussen de sjalot. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg het bier toe en laat 2 min. op laag vuur inkoken. Voeg de slagroom toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer tot ⅓). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet ondertussen de aardappelen af en doe terug in de pan. Verwarm 25 g boter (per 4 personen) met de melk en voeg toe aan de hete aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree. Schep de venkel en prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zalmfilets 3 min. op hoog vuur op de huidkant. Zet het vuur laag, keer de zalmfilets voorzichtig en bak nog 2 min. op de andere zijde. Snijd de peterselie fijn. Meng de helft van de peterselie door de stamppot en de andere helft door de saus. Verdeel de stamppot over de borden. Leg de zalm erop en schep de saus erover.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg iets kruimige aardappel
1 verse venkelknol
2 dunne preien
70 g ongezouten roomboter
75 ml water
1 sjalot
3 el Texels Skuumkoppe
200 verse slagroom
150 ml melk
4 zalmfilets op de huid
15 g verse peterselie
Dit heb je nodig
pureestamper