Zoete-aardappelcake
Aardappel in een cake? Jazeker, maar dan natuurlijk wel de zoete variant. Die doet het heel goed met monchou en gember.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe 150 g boter, 275 g basterdsuiker, het vanillearoma en een het zout in een kom en klop in 5 min. luchtig. Doe de rest van de boter in de koelkast. Klop een voor een de eieren erdoor. Schil de zoete aardappelen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag. Zeef 175 g zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng erdoor. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. bruin en gaar. Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Doe ondertussen de rest van de koude boter, de rest van de suiker en de rest van het zelfrijzend bakmeel in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Hak de noten met een goed mes zo fijn mogelijk en meng door het deeg. Spreid de deegkruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de laatste 15 min. boven de cake in de oven goudbruin en gaar. Neem de cake en de kruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en het rasp samen met de poedersuiker door de monchou. Bestrijk de bovenkant van de cake met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.
Zoete-aardappelcake
Aardappel in een cake? Jazeker, maar dan natuurlijk wel de zoete variant. Die doet het heel goed met monchou en gember.
nagerecht
null personen
560 kcal
45 min. bereiden
120 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe 150 g boter, 275 g basterdsuiker, het vanillearoma en een het zout in een kom en klop in 5 min. luchtig. Doe de rest van de boter in de koelkast. Klop een voor een de eieren erdoor. Schil de zoete aardappelen en gember, rasp fijn en meng met de kaneel door het beslag. Zeef 175 g zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder boven het beslag en spatel erdoor. Voeg de crème fraîche toe en meng erdoor. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. bruin en gaar. Prik na 45 min. met een satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Doe ondertussen de rest van de koude boter, de rest van de suiker en de rest van het zelfrijzend bakmeel in een kom en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Hak de noten met een goed mes zo fijn mogelijk en meng door het deeg. Spreid de deegkruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de laatste 15 min. boven de cake in de oven goudbruin en gaar. Neem de cake en de kruimels uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng het sap en het rasp samen met de poedersuiker door de monchou. Bestrijk de bovenkant van de cake met de roomkaas en bestrooi met de koekkruimels.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
225 g ongezouten roomboter
350 g lichte basterdsuiker
1 tl vanillearoma
1 mespunt zout
3 middelgrote eieren
300 g zoete aardappelen
3 cm verse gember
3 tl gemalen kaneel
225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
200 g crème fraîche
150 g gezouten notenmix macadamia's
1 limoen
50 g poedersuiker
200 g MonChou verse roomkaas
Dit heb je nodig
rasp
bakpapier
vierkante springvorm (24 x24 cm)
satéprikker