Yotam Ottolenghi's blauwekaastaartjes met ingemaakte rode biet en honing
Het kost even tijd om om deze bijzondere taartjes te maken. Maar we beloven: het is het wachten meer dan waard!
Aan de slag
Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg 1 el zout toe. Giet het water er over en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is. Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.
Verhit de oven tot 200 °C. Vet de 4 ramequins in met boter en leg een cirkel van bakpapier op elke bodem.
Doe de koude boter, pompoenpitten, volkoren biscuit en parmezaan met 1/2 tl zout in de keukenmachine. Mix tot het een kruimelige massa is, verdeel over de ramequins en druk stevig aan.
Doe de boter voor het beslag in een kleine pan en voeg de preiringen toe. Smoor ze ca. 7 min. op halfhoog vuur en roer van tijd tot tijd tot de prei gaar is, maar zijn lichte kleur heeft behouden. Laat de prei afkoelen. Doe in een grote kom met de verse roomkaas, crème fraîche, slagroom, knoflook, bieslook, basilicum, 1/2 tl zout en versgemalen zwarte peper.
Meng alles voor je de Blue Stilton en eieren toevoegt. Schep alles luchtig door elkaar en verdeel over de vormpjes.
Bak de taartjes 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Serveer in de vormpjes, besprenkeld met wat honing en bestrooid met hazelnoten en basilicum. Je kan vlak voor het serveren de bietjes over de taartjes verdelen of ernaast in een schaaltje serveren.
Knoflook snijden
Instructievideo - 00:57 min.
Prei wassen
Instructievideo - 00:29 min.
Yotam Ottolenghi's blauwekaastaartjes met ingemaakte rode biet en honing
Het kost even tijd om om deze bijzondere taartjes te maken. Maar we beloven: het is het wachten meer dan waard!
hoofdgerecht
null personen
1160 kcal
45 min. bereiden
1440 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Doe de bieten, knoflook, laurierblad, tijm, zwarte peperkorrels, fijne kristalsuiker en rodewijnazijn in een middelgrote pan met deksel en voeg 1 el zout toe. Giet het water er over en breng het aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de bieten met de deksel op de pan in 35-40 min. gaar koken.
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Haal de bieten eruit, pel ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. Zeef de vloeistof, gooi laurier, tijm en peperkorrels weg en laat de vloeistof in de open pan op halfhoog vuur ca. 25 min. koken tot er nog ± 600 ml over is. Laat afkoelen en giet over de biet. Zet de biet voor gebruik 24 uur in de koelkast.
Verhit de oven tot 200 °C. Vet de 4 ramequins in met boter en leg een cirkel van bakpapier op elke bodem.
Doe de koude boter, pompoenpitten, volkoren biscuit en parmezaan met 1/2 tl zout in de keukenmachine. Mix tot het een kruimelige massa is, verdeel over de ramequins en druk stevig aan.
Doe de boter voor het beslag in een kleine pan en voeg de preiringen toe. Smoor ze ca. 7 min. op halfhoog vuur en roer van tijd tot tijd tot de prei gaar is, maar zijn lichte kleur heeft behouden. Laat de prei afkoelen. Doe in een grote kom met de verse roomkaas, crème fraîche, slagroom, knoflook, bieslook, basilicum, 1/2 tl zout en versgemalen zwarte peper.
Meng alles voor je de Blue Stilton en eieren toevoegt. Schep alles luchtig door elkaar en verdeel over de vormpjes.
Bak de taartjes 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn en een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Serveer in de vormpjes, besprenkeld met wat honing en bestrooid met hazelnoten en basilicum. Je kan vlak voor het serveren de bietjes over de taartjes verdelen of ernaast in een schaaltje serveren.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 rauwe bieten
4 tenen knoflook
1 gedroogde laurierblaadjes
10 verse tijm
½ tl zwarte-peperkorrels
50 g fijne kristalsuiker
500 ml rodewijnazijn
1 el zout
800 ml kraanwater
60 g ongezouten roomboter
50 g pompoenpitten
5 volkoren biscuits
1 el zout
40 g geraspte Parmezaanse kaas
1 prei
360 g verse roomkaas
170 g crème fraîche
80 ml verse slagroom
20 g verse bieslook
1 el verse basilicum
100 g Blue Stilton blauwaderkaas
4 middelgrote eieren
40 g vloeibare honing
30 g geroosterde hazelnoten
15 g verse basilicum
Dit heb je nodig
zeef
ramequins
keukenmachine
sateprikker