Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek
Met liefde en aandacht het lekkerste uit de oven.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken. Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout. Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.
Snijd de champignons is plakjes en bak 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de champignons in de pan en bak 5 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.
Vet de cakevorm en ovenschaal in. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de champignons erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.
Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.
Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek
Instructievideo - 03:26 min.
Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek
Met liefde en aandacht het lekkerste uit de oven.
hoofdgerecht
null personen
475 kcal
20 min. bereiden
5 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken. Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout. Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.
Snijd de champignons is plakjes en bak 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de champignons in de pan en bak 5 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.
Vet de cakevorm en ovenschaal in. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de champignons erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.
Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
15 g funghi porcini gedroogde bospaddestoelen
100 ml kokend water
150 g verse preien
1 teen knoflook
100 g magere gerookte spekreepjes
500 g half-om-halfgehakt
3 sneetjes witbrood
100 ml halfvolle melk
200 g kastanjechampignons
15 g verse basilicum
250 g romaatjes
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 20 cm)
cakevorm (30 cm)