Îles flottantes
'Drijvende eilandjes' van schuim in zelfgemaakte custard.
Aan de slag
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Splits de eieren. Breng de melk met het stokje en merg in een pan aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Meng de eidooiers en suiker in een grote kom.
Verwijder het vanillestokje uit de melk. Schenk al roerend met een garde wat hete melk door het eidooiermengsel. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe. Schenk het mengsel in de pan en laat op laag vuur in 5 min. indikken tot dunne custard (het mag niet koken). Roer af en toe. Doe de custard in een kom, laat 30 min. afkoelen en zet afgedekt min. 4 uur in de koelkast.
Zeef de poedersuiker. Klop met een mixer het eiwit met de poedersuiker en het citroensap 5 min. tot het eiwit glanzende stijve pieken vormt. Breng een hapjespan met water aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes koken. Schep met een natte lepel een grote bol van het eiwitschuim. Doop de lepel met schuim in het zachtkokende water. Herhaal dit 3 keer en pocheer de bollen 3 à 4 min. Keer halverwege. Neem met een schuimspaan eruit en leg op bakpapier.
Verdeel de custard over glazen en leg voorzichtig een eiwitschuimbol in het midden. Schenk naar smaak karamelschenkstroop over de bollen en serveer.
Eiwit kloppen
Instructievideo - 00:44 min.
Îles flottantes
'Drijvende eilandjes' van schuim in zelfgemaakte custard.
nagerecht
null personen
290 kcal
45 min. bereiden
270 min. wachten
Aan de slag
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Splits de eieren. Breng de melk met het stokje en merg in een pan aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Meng de eidooiers en suiker in een grote kom.
Verwijder het vanillestokje uit de melk. Schenk al roerend met een garde wat hete melk door het eidooiermengsel. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe. Schenk het mengsel in de pan en laat op laag vuur in 5 min. indikken tot dunne custard (het mag niet koken). Roer af en toe. Doe de custard in een kom, laat 30 min. afkoelen en zet afgedekt min. 4 uur in de koelkast.
Zeef de poedersuiker. Klop met een mixer het eiwit met de poedersuiker en het citroensap 5 min. tot het eiwit glanzende stijve pieken vormt. Breng een hapjespan met water aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes koken. Schep met een natte lepel een grote bol van het eiwitschuim. Doop de lepel met schuim in het zachtkokende water. Herhaal dit 3 keer en pocheer de bollen 3 à 4 min. Keer halverwege. Neem met een schuimspaan eruit en leg op bakpapier.
Verdeel de custard over glazen en leg voorzichtig een eiwitschuimbol in het midden. Schenk naar smaak karamelschenkstroop over de bollen en serveer.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 vanillestokje
4 middelgrote eieren
500 ml halfvolle melk
80 g kristalsuiker
45 g poedersuiker
1 tl citroensap
4 el karamelschenkstroop
Dit heb je nodig
mixer
bakpapier