Griesmeelcake met wortel & sinaasappel
Een zachte, smeuïge cake met een frisse winterse smaak van sinaasappel.
25 min. bereiden / 50 min. oventijd / 1 uur 15 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 4 min. Laat iets afkoelen op een bord.
Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil. Doe het sinaasappelrasp met de eieren, suiker, boter in blokjes en de helft van de ricotta in een kom en mix 5 min. met een mixer.
Maal amandelen fijn in de keukenmachine en doe in een grote mengkom. Schil de winterpeen, rasp met de grove rasp in de keukenmachine en houd apart.
Meng het griesmeel, bakpoeder en zout door de gemalen amandelen. Roer het ricottamengsel erdoor en voeg de peen toe.
Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm en bak ca. 50 min. in het midden van de oven. Controleer na 40 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Neem de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen. Pers de sinaasappel uit en roer de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap door de rest van de ricotta. Serveer de cake met de sinaasappelricotta.
Citrus snijden
Instructievideo - 01:15 min.
Griesmeelcake met wortel & sinaasappel
Een zachte, smeuïge cake met een frisse winterse smaak van sinaasappel.
null personen
375 kcal
25 min. bereiden
75 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 4 min. Laat iets afkoelen op een bord.
Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil. Doe het sinaasappelrasp met de eieren, suiker, boter in blokjes en de helft van de ricotta in een kom en mix 5 min. met een mixer.
Maal amandelen fijn in de keukenmachine en doe in een grote mengkom. Schil de winterpeen, rasp met de grove rasp in de keukenmachine en houd apart.
Meng het griesmeel, bakpoeder en zout door de gemalen amandelen. Roer het ricottamengsel erdoor en voeg de peen toe.
Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm en bak ca. 50 min. in het midden van de oven. Controleer na 40 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Neem de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen. Pers de sinaasappel uit en roer de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap door de rest van de ricotta. Serveer de cake met de sinaasappelricotta.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
100 g ongebrande amandelen
2 medium handsinaasappels
2 middelgrote eieren
250 g fijne kristalsuiker
150 g ongezouten roomboter
250 g ricotta
300 g winterpeen
250 g griesmeel
½ zakje bakpoeder
1 mespunt zout
50 g poedersuiker
Dit heb je nodig
keukenmachine
cakevorm (30 cm)
bakpapier
satéprikker