Preilasagne met spek
Een mooie variatie op een aloude klassieker: deze preilasagne warmt je lekker op en is supersmeuïg.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op middelhoog vuur in 10 min.goudbruin en krokant. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de prei en tijm 8 min. in het achter gebleven bakvet tot de prei zacht en zoet is. Roer regelmatig en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur in 3 min. garen (roux). Voeg de melk in delen al roerend met een garde toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 4 min. koken tot bechamelsaus. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.
Neem de bechamelsaus van het vuur en meng de prei en tijm erdoor. Verdeel een opscheplepel saus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met een ¼ de lasagnebladen, ¼ van de rest van de saus en ¼ van de spekjes. Maak zo nog 3 lagen. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel erover. Bak de lasagne in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Roux maken
Instructievideo - 00:45 min.
Preilasagne met spek
Een mooie variatie op een aloude klassieker: deze preilasagne warmt je lekker op en is supersmeuïg.
hoofdgerecht
null personen
980 kcal
30 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op middelhoog vuur in 10 min.goudbruin en krokant. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de prei en tijm 8 min. in het achter gebleven bakvet tot de prei zacht en zoet is. Roer regelmatig en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur in 3 min. garen (roux). Voeg de melk in delen al roerend met een garde toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 4 min. koken tot bechamelsaus. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.
Neem de bechamelsaus van het vuur en meng de prei en tijm erdoor. Verdeel een opscheplepel saus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met een ¼ de lasagnebladen, ¼ van de rest van de saus en ¼ van de spekjes. Maak zo nog 3 lagen. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel erover. Bak de lasagne in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g gerookte spekreepjes
7½ g verse tijm
800 g gesneden prei
100 g ongezouten roomboter
100 g tarwebloem
1 l halfvolle melk
½ tl gemalen nootmuskaat
250 g lasagnebladen
125 g mozzarella