Ananas zonder kroon
Door het verwijderen van de bladeren op de plantage, kunnen de vruchten efficiënter worden verpakt en vervoerd. Zo besparen we aan transport alleen al ongeveer een derde aan CO2e-uitstoot!
Sinds april 2024 geven wij klanten inzicht in de CO2e-uitstoot van Albert Heijn eigenmerk producten. Dat doen wij op de verpakking en ook op de product pagina op ah.nl. Uitstoot op de verpakking zetten wij op meer dan 125 producten uit de categorieën varkensvlees, kip, zalm, vleesvervangers en eieren. Het getal geeft de kilogram CO2e-uitstoot per kilogram product weer. Op producten wordt de CO2e-uitstoot getoond die vrijkomt van landgebruik tot aan de Albert Heijn winkel. Ook informeren we je op ah.nl en in de app bij meer dan 1000 eigenmerk producten zoals pasta, ontbijtgranen en zoetwaren, over de inschatting van de CO2e-uitstoot. Deze kun je vinden op de product detail pagina onder het kopje klimaat na inhoud en gewicht.
De CO2e-uitstoot is gebaseerd op data van onze eigen ketens en leveranciers. Wanneer er een inschatting bij staat is dit gebaseerd op generieke data. Wil je weten hoe de CO2e-uitstoot en de inschatting van de CO2e-uitstoot van producten wordt berekend?
We introduceren ook klimaatbewuster koken door het vermelden van de inschatting van de CO2e-uitstoot in de Allerhande, op de website en in de AH app. Vanaf nu informeren we je in het magazine van de Allerhande over de inschatting van de CO2e-uitstoot bij de recepten. Je ziet de totale uitstoot per kilogram van het gerecht. Daarnaast worden er 5 categorieën getoond: ‘zeer laag’, ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’. Deze indeling is gekoppeld aan de hoeveelheid broeikasgas die je – als het gaat om voedsel – per dag mag uitstoten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 graad (volgens het Klimaatakkoord). Alleen als het recept in de categorie ‘zeer laag’ valt, betekent dit dat het past binnen de hoeveelheid broeikasgas die je dagelijks voor voedsel mag uitstoten volgens deze regels.
Bij de berekening van de inschatting van de CO2e-uitstoot van het recept wordt gekeken naar de CO2e-uitstoot van de ingrediënten. Anders dan bij producten, telt ook de inschatting mee hoeveel uitstoot komt kijken bij het bereiden van het recept en het eten dat mogelijk wordt weggegooid.
Wil je weten hoe de inschatting van de CO2e-uitstoot van recepten wordt berekend? Klik dan op onderstaande button voor de rekenwijze bij recepten.
Door het verwijderen van de bladeren op de plantage, kunnen de vruchten efficiënter worden verpakt en vervoerd. Zo besparen we aan transport alleen al ongeveer een derde aan CO2e-uitstoot!
Door het toevoegen van rundereiwit is het vleesgehalte tussen de 10 en 20% verlaagd, terwijl de smaak even lekker blijft! Dit verlaagt de CO2e-uitstoot van de producten.
Ons toiletpapier krijgt 50% meer vellen op een dezelfde rol. Hiermee besparen we 60 miljoen kartonnen kokers per jaar. En met ultra geconcentreerd wasmiddel gebruik je minder wasmiddel per wasbeurt!