Pumpkin spice cake
Aan de slag
Verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen, snijd de schil met een scherp mes eraf en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe ze in een pan en kook met het water in 10 min. gaar met de deksel op de pan. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen op een bord.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed met bakpapier. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil ervan.
Klop met een mixer de boter met de rietsuiker in een kom in 5 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe, voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel daarna het meel, de bakpoeder en kruiden erdoor. Meng vervolgens met een spatel het citroenrasp, de slagroom en afgekoelde pompoenpuree erdoor. Schep het beslag in de springvorm. Bak de cake in ca. 70 min. gaar.
Controleer na 1 uur op gaarheid met de satéprikker. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat op een rooster in 1 uur volledig afkoelen.
Halveer de cake overlangs met een broodmes. Bestrijk de onderste helft met de jam. Leg de andere helft er met de snijkant naar boven op. Roer de mascarpone los met de poedersuiker en kaneel en verdeel over de bovenkant van de cake. Breng een pan met water aan de kook.
Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Vouw een cornetje van bakpapier en vul met gesmolten chocolade. Teken hiermee strepen op de mascarponelaag.
Pompoen schillen en snijden
Instructievideo - 01:05 min.
Pumpkin spice cake
nagerecht
null porties
780 kcal
40 min. bereiden
60 min. wachten
70 min. oventijd
Aan de slag
Verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen, snijd de schil met een scherp mes eraf en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe ze in een pan en kook met het water in 10 min. gaar met de deksel op de pan. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen op een bord.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed met bakpapier. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil ervan.
Klop met een mixer de boter met de rietsuiker in een kom in 5 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe, voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel daarna het meel, de bakpoeder en kruiden erdoor. Meng vervolgens met een spatel het citroenrasp, de slagroom en afgekoelde pompoenpuree erdoor. Schep het beslag in de springvorm. Bak de cake in ca. 70 min. gaar.
Controleer na 1 uur op gaarheid met de satéprikker. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat op een rooster in 1 uur volledig afkoelen.
Halveer de cake overlangs met een broodmes. Bestrijk de onderste helft met de jam. Leg de andere helft er met de snijkant naar boven op. Roer de mascarpone los met de poedersuiker en kaneel en verdeel over de bovenkant van de cake. Breng een pan met water aan de kook.
Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Vouw een cornetje van bakpapier en vul met gesmolten chocolade. Teken hiermee strepen op de mascarponelaag.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
½ verse pompoen
8 el kraanwater
1 citroen
250 g ruwe rietsuiker
250 g ongezouten roomboter
5 middelgrote scharreleieren
50 ml verse slagroom
1½ el pumpkin spice kruiden
2 tl bakpoeder
250 g zelfrijzend bakmeel
225 g aardbeien-rabarberjam
1½ el gemalen kaneel
4 el poedersuiker
500 g mascarpone
100 g chocolade extra puur 70%
Dit heb je nodig
staafmixer
springvorm (Ø 24 cm)