Paasbrood uit de airfryer
Met Pasen staat van het paasbrood op tafel met de brunch. Maar hoe leuk als je deze zelf maakt?! Makkelijk gedaan met de airfryer.
Aan de slag
Verwarm de melk met het water in een steelpan op laag vuur, laat het niet koken. Zet het vuur uit, voeg ⅘ van de boter en de suiker toe en laat smelten. Voeg, als de boter is gesmolten en het mengsel handwarm is, de gist toe en laat 15 min. staan. De gist wordt nu geactiveerd en gaat schuimen.
Doe ondertussen de rozijnen in een kom en schenk er zo veel kokend water over, dat ze onderstaan, laat 15 min. wellen. Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de notenmix grof. Laat de rozijnen uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Neem het deeg uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkvlak in 6 min. soepel.
Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de rozijnen, abrikozen en notenmix. Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten erdoor. Maak een bol van het deeg en laat, afgedekt met een schone theedoek, 1½ uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en bestuif met wat extra bloem. Kneed de amandelspijs soepel, vorm tot een bal en druk plat tot een schijf van Ø 8 cm. Duw het deeg uit tot een ronde lap van Ø 18 cm en leg de amandelspijs in het midden. Vouw het deeg over de spijs heen, zodat de spijs helemaal bedekt is en maak er met je handen een mooie bol van zodat het in het mandje van de airfryer past. Leg de deegbol in het mandje met de gladde kant boven. Laat het deeg 15 min in de airfryer rusten.
Bak het brood ca. 15 min. op 160 °C in de airfryer.
Smelt ondertussen de rest van de boter. Bestrijk na 15 min. de stol met de gesmolten boter, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 10 min. op 160 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Laat 30 min. afkoelen.
Bestuif vlak voor serveren met de poedersuiker.
Paasbrood uit de airfryer
Met Pasen staat van het paasbrood op tafel met de brunch. Maar hoe leuk als je deze zelf maakt?! Makkelijk gedaan met de airfryer.
null porties
290 kcal
30 min. bereiden
175 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk met het water in een steelpan op laag vuur, laat het niet koken. Zet het vuur uit, voeg ⅘ van de boter en de suiker toe en laat smelten. Voeg, als de boter is gesmolten en het mengsel handwarm is, de gist toe en laat 15 min. staan. De gist wordt nu geactiveerd en gaat schuimen.
Doe ondertussen de rozijnen in een kom en schenk er zo veel kokend water over, dat ze onderstaan, laat 15 min. wellen. Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de notenmix grof. Laat de rozijnen uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Neem het deeg uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkvlak in 6 min. soepel.
Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de rozijnen, abrikozen en notenmix. Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten erdoor. Maak een bol van het deeg en laat, afgedekt met een schone theedoek, 1½ uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en bestuif met wat extra bloem. Kneed de amandelspijs soepel, vorm tot een bal en druk plat tot een schijf van Ø 8 cm. Duw het deeg uit tot een ronde lap van Ø 18 cm en leg de amandelspijs in het midden. Vouw het deeg over de spijs heen, zodat de spijs helemaal bedekt is en maak er met je handen een mooie bol van zodat het in het mandje van de airfryer past. Leg de deegbol in het mandje met de gladde kant boven. Laat het deeg 15 min in de airfryer rusten.
Bak het brood ca. 15 min. op 160 °C in de airfryer.
Smelt ondertussen de rest van de boter. Bestrijk na 15 min. de stol met de gesmolten boter, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 10 min. op 160 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Laat 30 min. afkoelen.
Bestuif vlak voor serveren met de poedersuiker.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
50 ml volle melk
50 ml kraanwater
50 g ongezouten roomboter
2 el witte basterdsuiker
3½ g gedroogde gist
30 g rozijnen
50 g gedroogde gewelde abrikozen
75 g ongebrande notenmix
200 g tarwebloem
½ tl zout
100 g amandelspijs
1 el amandelschaafsel
½ el poedersuiker
Dit heb je nodig
mixer met deeghaken
airfryer
bakpapier
bakkwastje