Uiensoep tarte tatin
Twee Franse klassiekers combineren in één gerecht. Dat is gedaan bij deze uiensoep tarte tatin. Oui, oui, een win-win!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de helft van de uien in halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in 30 min. karamelliseren. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de rest van de uien in parten van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en rooster ca. 20 min. in de oven.
Bestrooi de gekaramelliseerde uien met de bloem, breng op smaak met peper en eventueel zout en bak al omscheppend 1-2 min. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de cognac toe. Ris de blaadjes van de tijm en voeg ook toe. Bak tot het vocht helemaal is ingekookt. Dit duurt ca. 5-10 sec. Rasp de kaas.
Laat na 10 min. oventijd van de uienparten de suiker met het water in een steelpan op laag vuur smelten tot karamel. Dit duurt 8 min. Roer af en toe met een houten lepel. Schenk de karamel voorzichtig in de quichevorm.
Neem de uienparten uit de oven, maar laat de oven aan. Leg de uien (om en om) met de snijkant naar boven, als een waaier in cirkels in de quichevorm. Verdeel daar het gebakken-uienmengsel en de gruyère over.
Rol het bladerdeeg uit en snijd er een cirkel van ø 28 cm uit. Leg de circkel op de uien. Stop goed in bij de randen. Maak met een mes in het midden van het bladerdeeg een gaatje, zodat het vocht kan ontsnappen.
Bak de tarte tatin in de oven in ca. 30 min. gaar en lichtbruin. Laat 10 min. afkoelen op een rooster. Keer op een bord en bestrooi met peper en eventueel zout. Serveer warm of koud.
Uiensoep tarte tatin
Twee Franse klassiekers combineren in één gerecht. Dat is gedaan bij deze uiensoep tarte tatin. Oui, oui, een win-win!
bijgerecht
null personen
510 kcal
30 min. bereiden
10 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de helft van de uien in halve ringen. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en laat de ui op middelhoog vuur in 30 min. karamelliseren. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de rest van de uien in parten van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en rooster ca. 20 min. in de oven.
Bestrooi de gekaramelliseerde uien met de bloem, breng op smaak met peper en eventueel zout en bak al omscheppend 1-2 min. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de cognac toe. Ris de blaadjes van de tijm en voeg ook toe. Bak tot het vocht helemaal is ingekookt. Dit duurt ca. 5-10 sec. Rasp de kaas.
Laat na 10 min. oventijd van de uienparten de suiker met het water in een steelpan op laag vuur smelten tot karamel. Dit duurt 8 min. Roer af en toe met een houten lepel. Schenk de karamel voorzichtig in de quichevorm.
Neem de uienparten uit de oven, maar laat de oven aan. Leg de uien (om en om) met de snijkant naar boven, als een waaier in cirkels in de quichevorm. Verdeel daar het gebakken-uienmengsel en de gruyère over.
Rol het bladerdeeg uit en snijd er een cirkel van ø 28 cm uit. Leg de circkel op de uien. Stop goed in bij de randen. Maak met een mes in het midden van het bladerdeeg een gaatje, zodat het vocht kan ontsnappen.
Bak de tarte tatin in de oven in ca. 30 min. gaar en lichtbruin. Laat 10 min. afkoelen op een rooster. Keer op een bord en bestrooi met peper en eventueel zout. Serveer warm of koud.
variatietip:
serveertip:
vegatip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg middelgrote ui
30 g ongezouten roomboter
2 el milde olijfolie
1 el tarwebloem
1 runderbouillonblokje
2 el cognac
2 takjes verse tijm
75 g gruyère
50 g witte basterdsuiker
1 el water
1 rol vers bladerdeeg
Dit heb je nodig
bakpapier
quichevorm (Ø 26 cm)