Oreokoekjes (zelf bakken)
Fan van oreokoekjes? Goed nieuws: je kan ze gewoon zelf maken! Dat doe je in dit recept met cacaopoeder, roomboter en vanille-extract.
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de kristalsuiker en 225 g boter in de kom van de staande mixer en klop op hoge snelheid in ca. 5 min. tot een luchtig mengsel. Voeg de eieren toe en mix nog 2 min. tot een glad mengsel. Schraap halverwege de zijkanten van de kom af.
Zeef de bloem, cacaopoeder, baksoda en ¾ van het zout erover en mix 2 min. tot het een grof deeg vormt. Schraap halverwege de zijkanten van de kom af.
Schep het deeg uit de kom op een stuk vershoudfolie, vouw het er losjes overheen en vorm het deeg in een rechthoek. Dit helpt later bij het uitrollen van het deeg. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal het deeg uit de koelkast en laat 2 min. op temperatuur komen. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ½ cm. Steek er met de steekvorm 40 rondjes uit. Plaats de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10-15 min. Haal uit de oven en laat in minimaal 30 min. volledig afkoelen op een rooster. Het overgebleven deeg kan opnieuw uitgerold worden of bewaar tot 1 maand afgedekt in de vriezer.
Smelt de rest van de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Haal van het vuur zodra de boter stopt met borrelen. Dit duurt ca. 4 min.
Doe de gesmolten boter met de poedersuiker, het vanille-extract en de rest van het zout in de schone kom van de staande mixer en mix 1 min. Voeg de rest van de poedersuiker toe en mix 4 min. tot een gladde vulling. Schep de vulling in de spuitzak met ronde spuitmond. Het zal lauwwarm aanvoelen.
Spuit snel op de helft van de koekjes en top af met de rest van de koekjes. Hoe kouder de vulling is, hoe lastiger het is om de vulling te kunnen spuiten.
Oreokoekjes (zelf bakken)
Fan van oreokoekjes? Goed nieuws: je kan ze gewoon zelf maken! Dat doe je in dit recept met cacaopoeder, roomboter en vanille-extract.
null porties
155 kcal
40 min. bereiden
30 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Doe de kristalsuiker en 225 g boter in de kom van de staande mixer en klop op hoge snelheid in ca. 5 min. tot een luchtig mengsel. Voeg de eieren toe en mix nog 2 min. tot een glad mengsel. Schraap halverwege de zijkanten van de kom af.
Zeef de bloem, cacaopoeder, baksoda en ¾ van het zout erover en mix 2 min. tot het een grof deeg vormt. Schraap halverwege de zijkanten van de kom af.
Schep het deeg uit de kom op een stuk vershoudfolie, vouw het er losjes overheen en vorm het deeg in een rechthoek. Dit helpt later bij het uitrollen van het deeg. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Haal het deeg uit de koelkast en laat 2 min. op temperatuur komen. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ½ cm. Steek er met de steekvorm 40 rondjes uit. Plaats de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10-15 min. Haal uit de oven en laat in minimaal 30 min. volledig afkoelen op een rooster. Het overgebleven deeg kan opnieuw uitgerold worden of bewaar tot 1 maand afgedekt in de vriezer.
Smelt de rest van de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Haal van het vuur zodra de boter stopt met borrelen. Dit duurt ca. 4 min.
Doe de gesmolten boter met de poedersuiker, het vanille-extract en de rest van het zout in de schone kom van de staande mixer en mix 1 min. Voeg de rest van de poedersuiker toe en mix 4 min. tot een gladde vulling. Schep de vulling in de spuitzak met ronde spuitmond. Het zal lauwwarm aanvoelen.
Spuit snel op de helft van de koekjes en top af met de rest van de koekjes. Hoe kouder de vulling is, hoe lastiger het is om de vulling te kunnen spuiten.
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
395 g ongezouten roomboter
200 g fijne kristalsuiker
2 middelgrote eieren
250 g tarwebloem
150 g cacaopoeder
½ tl baksoda
1 tl zout
240 g poedersuiker
1 tl vanille-extract
Dit heb je nodig
staande mixer met bisschopshaak
vershoudfolie
ronde uitsteekvorm (Ø 4 cm)
bakpapier
spuitzak met ronde spuitmond (2 cm)