Cupcaketaart
Dol op cupcakes? Probeer dan eens deze cupcaketaart! Een grote cake versierd met cupcakes en botercrème - wat een feestje! Ook leuk met unicornversiering of als gender reveal taart.
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 350 g boter, 300 g kristalsuiker en het vanillearoma in een mengkom en klop met een handmixer met gardes in 3 min. romig. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Voeg, lepel voor lepel, het bakmeel en zout toe tot alles is opgenomen. Mix niet te lang.
Zet de cupcakevormpjes in de holtes van de muffinvorm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het beslag over de vormpjes en de rest over de bodem van de springvorm.
Bak de grote cake eerst, in het midden van de oven, in 50-55 min. gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er droog uitkomt zijn ze gaar. Bak dan de cupcakes in het midden van de oven, in 15-20 min. gaar. Controleer met de satéprikker of ze gaar zijn. Laat alles afkoelen op een rooster.
Roer ondertussen de rest van de kristalsuiker met de custardpoeder en 50 ml melk tot een papje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit.
Breng in een steelpan de rest van de melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Haal de melk van het vuur en verwijder het vanillestokje. Giet een scheutje hete melk bij het custardpapje. Roer goed en voeg al roerend de rest van de melk toe.
Giet de custard terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Laat ca. 4 min. koken tot de custard dik wordt. Giet de custard in een lage schaal en dek, direct op het oppervlak, af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat 30 min. afkoelen.
Klop met een mixer met gardes de rest van de boter met de afgekoelde custard en de basterdsuiker op lage snelheid tot een gladde crème. Dit duurt ca. 10 min. Doe de botercrème in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
Halveer de cake horizontaal. Leg de bovenkant ondersteboven op een bord. Verdeel 4 el botercrème erover en leg de andere helft van de cake, met de snijkant naar beneden erop. Verdeel wat botercrème over de bovenkant.
Verdeel een dun laagje botercrème over 1 cupcake. Zet de cupcake in het midden van de cake. Spuit op de andere cupcakes flinke toeven botercrème. Zet 1 cupcake op de middelste cupcake op de taart en zet de andere 5 cupcakes eromheen. Versier de taart met de rest van de botercrème en bestrooi met de regenboogfantasie.
Cupcaketaart
Dol op cupcakes? Probeer dan eens deze cupcaketaart! Een grote cake versierd met cupcakes en botercrème - wat een feestje! Ook leuk met unicornversiering of als gender reveal taart.
null personen
545 kcal
50 min. bereiden
30 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 350 g boter, 300 g kristalsuiker en het vanillearoma in een mengkom en klop met een handmixer met gardes in 3 min. romig. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Voeg, lepel voor lepel, het bakmeel en zout toe tot alles is opgenomen. Mix niet te lang.
Zet de cupcakevormpjes in de holtes van de muffinvorm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het beslag over de vormpjes en de rest over de bodem van de springvorm.
Bak de grote cake eerst, in het midden van de oven, in 50-55 min. gaar. Steek een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er droog uitkomt zijn ze gaar. Bak dan de cupcakes in het midden van de oven, in 15-20 min. gaar. Controleer met de satéprikker of ze gaar zijn. Laat alles afkoelen op een rooster.
Roer ondertussen de rest van de kristalsuiker met de custardpoeder en 50 ml melk tot een papje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit.
Breng in een steelpan de rest van de melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Haal de melk van het vuur en verwijder het vanillestokje. Giet een scheutje hete melk bij het custardpapje. Roer goed en voeg al roerend de rest van de melk toe.
Giet de custard terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Laat ca. 4 min. koken tot de custard dik wordt. Giet de custard in een lage schaal en dek, direct op het oppervlak, af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat 30 min. afkoelen.
Klop met een mixer met gardes de rest van de boter met de afgekoelde custard en de basterdsuiker op lage snelheid tot een gladde crème. Dit duurt ca. 10 min. Doe de botercrème in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
Halveer de cake horizontaal. Leg de bovenkant ondersteboven op een bord. Verdeel 4 el botercrème erover en leg de andere helft van de cake, met de snijkant naar beneden erop. Verdeel wat botercrème over de bovenkant.
Verdeel een dun laagje botercrème over 1 cupcake. Zet de cupcake in het midden van de cake. Spuit op de andere cupcakes flinke toeven botercrème. Zet 1 cupcake op de middelste cupcake op de taart en zet de andere 5 cupcakes eromheen. Versier de taart met de rest van de botercrème en bestrooi met de regenboogfantasie.
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
650 g ongezouten roomboter
325 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
8 middelgrote eieren
350 g zelfrijzend bakmeel
½ tl zout
25 g custardpoeder
250 ml volle melk
½ vanillestokje
100 g witte basterdsuiker
1 portie Dr. Oetker regenboogfantasie
Dit heb je nodig
papieren cupcakevormpjes
muffinvorm met 12 holtes
springvorm (16 cm, ingevet)
bakpapier
sateprikker
vershoudfolie
spuitzak met kartelmondje