Bloemkoolgratin met champignons en salie
Waar we altijd een plekje voor hebben? Gratin! Deze (keto-proof) bloemkoolgratin maken we met champignons, salie en natuurlijk: KAAS.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de slagroom met het water, de knoflook, salieblaadjes en nootmuskaat in een pan en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Snijd ondertussen de champignons in kwarten. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de champignons 5-8 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en rasp de kaas grof. Vet de ovenschaal in met de helft van de boter. Verdeel de champignons en bloemkoolroosjes over de ovenschaal.
Verwijder de salie en de knoflook uit de room, deze gebruik je niet meer. Breng het roommengsel aan de kook en roer de helft van de kaas en de arrowrootpoeder erdoor. Kook 10 min. op middelhoog vuur tot de saus dikker is geworden.
Schenk het mengsel over de groenten en bak ca. 30 min. in de oven. Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 °C. Bestrooi met de rest van de kaas en bak nog ca. 10 min.
Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan en bak de rest van de salieblaadjes 3-5 min. tot knapperig. Schep op een bordje met keukenpapier. Haal de bloemkoolschotel uit de oven en bestrooi met de knapperige salieblaadjes. Laat 5 min. staan voor het serveren.
Bloemkoolgratin met champignons en salie
Waar we altijd een plekje voor hebben? Gratin! Deze (keto-proof) bloemkoolgratin maken we met champignons, salie en natuurlijk: KAAS.
hoofdgerecht
null personen
480 kcal
20 min. bereiden
5 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de slagroom met het water, de knoflook, salieblaadjes en nootmuskaat in een pan en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Snijd ondertussen de champignons in kwarten. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de champignons 5-8 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en rasp de kaas grof. Vet de ovenschaal in met de helft van de boter. Verdeel de champignons en bloemkoolroosjes over de ovenschaal.
Verwijder de salie en de knoflook uit de room, deze gebruik je niet meer. Breng het roommengsel aan de kook en roer de helft van de kaas en de arrowrootpoeder erdoor. Kook 10 min. op middelhoog vuur tot de saus dikker is geworden.
Schenk het mengsel over de groenten en bak ca. 30 min. in de oven. Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 °C. Bestrooi met de rest van de kaas en bak nog ca. 10 min.
Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan en bak de rest van de salieblaadjes 3-5 min. tot knapperig. Schep op een bordje met keukenpapier. Haal de bloemkoolschotel uit de oven en bestrooi met de knapperige salieblaadjes. Laat 5 min. staan voor het serveren.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 ml verse slagroom
65 ml water
1 teen knoflook
4 g verse salie
¼ tl gemalen nootmuskaat
125 g champignons
½ bloemkool
80 g Zaanse Hoeve stuk extra belegen 48+
15 g ongezouten roomboter
½ el Smaakt Arrowroot poeder
Dit heb je nodig
ovenschaal (15 x 20 cm)