Preitaart met kaas, olijven en ansjovis
Een hartige taart vol umami smaken van gezouten ansjovis, pittige kaas en zoute olijven, met als zoete tegenhanger de karamelachtige prei
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Ontdooi het bladerdeeg. Bekleed de springvorm met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg. Bekleed het bladerdeeg met een tweede vel bakpapier en vul met de blindbakvulling. Bak de taartbodem ca. 10 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven, verwijder het bakpapier met blindbakvulling en bak nog ca. 10 min.
Snijd ondertussen de prei in ringen van 1 cm. Spoel goed af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 10 min. op middelhoog vuur. Roer af en toe. Doe de eieren en yoghurt in de beker van de staafmixer en pureer glad. Voeg de geraspte kaas toe, roer door en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de preiringen gelijkmatig over de taartbodem en schenk vervolgens het eimengsel erover. Dek de hartige taart af met aluminiumfolie en bak in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar.
Giet ondertussen de ansjovis af en halveer de olijven in de lengte. Haal de taart na ca. 20 min. uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Verdeel de ansjovisfilets als een zonnetje over de taart en de olijven over de hele taart. Bak nog ca. 25 min. Haal de hartige taart uit de oven, laat 5 min. afkoelen en verwijder de springvorm. Serveer lauwwarm of laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Preitaart met kaas, olijven en ansjovis
Een hartige taart vol umami smaken van gezouten ansjovis, pittige kaas en zoute olijven, met als zoete tegenhanger de karamelachtige prei
hoofdgerecht
null personen
585 kcal
20 min. bereiden
70 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Ontdooi het bladerdeeg. Bekleed de springvorm met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg. Bekleed het bladerdeeg met een tweede vel bakpapier en vul met de blindbakvulling. Bak de taartbodem ca. 10 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven, verwijder het bakpapier met blindbakvulling en bak nog ca. 10 min.
Snijd ondertussen de prei in ringen van 1 cm. Spoel goed af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 10 min. op middelhoog vuur. Roer af en toe. Doe de eieren en yoghurt in de beker van de staafmixer en pureer glad. Voeg de geraspte kaas toe, roer door en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de preiringen gelijkmatig over de taartbodem en schenk vervolgens het eimengsel erover. Dek de hartige taart af met aluminiumfolie en bak in het midden van de oven in ca. 50 min. gaar.
Giet ondertussen de ansjovis af en halveer de olijven in de lengte. Haal de taart na ca. 20 min. uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Verdeel de ansjovisfilets als een zonnetje over de taart en de olijven over de hele taart. Bak nog ca. 25 min. Haal de hartige taart uit de oven, laat 5 min. afkoelen en verwijder de springvorm. Serveer lauwwarm of laat afkoelen tot kamertemperatuur.
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
6 plakjes diepvries bladerdeeg
600 g prei
1 el milde olijfolie
3 middelgrote eieren
250 g yoghurt Griekse stijl
100 g geraspte kaas voor ovengratin
23 g ansjovisfilets in olie in blik
60 g groene olijven zonder pit
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
bakpapier
blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen)
staafmixer met hoge beker