Flan (crème caramel)
Een dessert waar je geen genoeg van kunt krijgen? Dan ben je bij dit gerecht aan het juiste adres. Flan, ook wel crème caramel, maak je met vanille, melk en eieren.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de ramekins in een grote ovenschaal. Verhit 150 g suiker in een steelpan op middelhoog vuur in ca. 7 min. tot een amberkleurige karamel. Let op: de karamel is erg heet! Roer absoluut niet in de pan, maar draai de pan af en toe rond om de suiker gelijkmatig te laten kleuren.
Vul ondertussen de ovenschaal met zoveel kokend water dat de ramekins tot halverwege onderstaan. Zorg dat er geen water in de ramekins komt. Schenk de karamel in de ramekins en laat staan.
Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg met het stokje en de melk in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot tegen de kook aan.
Doe de rest van de suiker in een grote kom. Splits 1 ei en voeg het eigeel toe (het eiwit wordt niet gebruikt). Voeg de andere eieren en het zout toe en klop goed los met een garde.
Haal het vanillestokje uit de pan. Schenk de warme melk, al roerend met een garde, bij het eimengsel. Roer goed door. Schenk het mengsel op de karamel in de ramekins. Dek de ovenschaal helemaal af met aluminiumfolie en bak de flans in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Ze mogen in het midden nog wat wiebelen.
Haal de flans uit het waterbad en laat ze 15 min. afkoelen op het aanrecht en vervolgens 2 uur en 45 min. in de koelkast. Ga voor het serveren met een mesje langs de randen van de flans en stort ze voorzichtig op borden.
Flan (crème caramel)
Een dessert waar je geen genoeg van kunt krijgen? Dan ben je bij dit gerecht aan het juiste adres. Flan, ook wel crème caramel, maak je met vanille, melk en eieren.
nagerecht
null personen
345 kcal
20 min. bereiden
180 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de ramekins in een grote ovenschaal. Verhit 150 g suiker in een steelpan op middelhoog vuur in ca. 7 min. tot een amberkleurige karamel. Let op: de karamel is erg heet! Roer absoluut niet in de pan, maar draai de pan af en toe rond om de suiker gelijkmatig te laten kleuren.
Vul ondertussen de ovenschaal met zoveel kokend water dat de ramekins tot halverwege onderstaan. Zorg dat er geen water in de ramekins komt. Schenk de karamel in de ramekins en laat staan.
Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg met het stokje en de melk in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot tegen de kook aan.
Doe de rest van de suiker in een grote kom. Splits 1 ei en voeg het eigeel toe (het eiwit wordt niet gebruikt). Voeg de andere eieren en het zout toe en klop goed los met een garde.
Haal het vanillestokje uit de pan. Schenk de warme melk, al roerend met een garde, bij het eimengsel. Roer goed door. Schenk het mengsel op de karamel in de ramekins. Dek de ovenschaal helemaal af met aluminiumfolie en bak de flans in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar. Ze mogen in het midden nog wat wiebelen.
Haal de flans uit het waterbad en laat ze 15 min. afkoelen op het aanrecht en vervolgens 2 uur en 45 min. in de koelkast. Ga voor het serveren met een mesje langs de randen van de flans en stort ze voorzichtig op borden.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
350 g kristalsuiker
1 vanillestokje
450 ml volle melk
5 middelgrote eieren
1 mespunt zout
Dit heb je nodig
ramequins (kleine ovenschaaltjes, Ø 9 cm)
braadslee of ovenschaal (30 x 40 cm)