Paratha
Paratha is een gistloos platbrood dat bij iedere maaltijd gegeten kan worden. Besmeer bijvoorbeeld met boter, serveer als bijgerecht of vul 'm met je favoriete vulling!
Aan de slag
Smelt de ghee in een steelpan en haal van het vuur. Meng in een mengkom het volkorenmeel, de tarwebloem en het zout. Voeg 1 el ghee (per 8 porties) toe en schenk het water in het midden.
Kneed met de hand in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Als het deeg te droog blijft kun je je handen nat maken en met natte handen verder kneden. Herhaal dit tot het deeg soepel is. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 min. rusten.
Zorg dat de ghee nog vloeibaar is, verwarm het zo nodig weer even. Verdeel het deeg in 8 stukken (per 8 porties) en vorm er bollen van. Dek de andere bollen af met een vochtige theedoek terwijl je de eerste bol uitrolt.
Rol de bol op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van Ø 15 cm. Besmeer met een laagje ghee. Vouw de rechterkant van de cirkel naar het midden. Je hebt nu een 'rechthoek' met een rechte en 3 ronde kanten, waarvan het gevouwen stuk nog niet besmeerd is met ghee. Besmeer het gevouwen gedeelte met ghee. Vouw de linkerkant van de cirkel eroverheen, je hebt nu een 'rechthoek' met 2 rechte en 2 ronde kanten. Besmeer het gevouwen stuk met ghee. Vouw nu de onderkant van de cirkel naar het midden, besmeer met ghee en vouw de bovenkant van de cirkel erover. Je hebt nu een klein vierkant. Bestrooi het vierkant licht met bloem en rol het uit tot een rechthoek van 18 x 20 cm. Het is niet erg als de randen een beetje rond worden tijdens het uitrollen. Dek af met een schone theedoek. Herhaal met de andere deegbollen.
Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Test of de pan heet genoeg is door er een snufje bloem in te strooien. Als de bloem snel bruin kleurt, is de pan heet genoeg. Veeg de bloem uit de pan, klop een paratha voorzichtig af en leg in de pan.
Draai de paratha na 1-2 min. om, als er een aantal bubbels zijn ontstaan. Besmeer de gebakken kant met een dun laagje ghee. Bak ca. 1 min en draai weer om. Besmeer die kant met ghee. Draai de paratha regelmatig om tot beide kanten meerdere bruine vlekken hebben. Haal uit de pan en bewaar onder een schone theedoek. Bak zo ook de andere paratha's.
Paratha
Paratha is een gistloos platbrood dat bij iedere maaltijd gegeten kan worden. Besmeer bijvoorbeeld met boter, serveer als bijgerecht of vul 'm met je favoriete vulling!
bijgerecht
null porties
275 kcal
60 min. bereiden
30 min. wachten
Aan de slag
Smelt de ghee in een steelpan en haal van het vuur. Meng in een mengkom het volkorenmeel, de tarwebloem en het zout. Voeg 1 el ghee (per 8 porties) toe en schenk het water in het midden.
Kneed met de hand in ca. 5 min. tot een soepel deeg. Als het deeg te droog blijft kun je je handen nat maken en met natte handen verder kneden. Herhaal dit tot het deeg soepel is. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 min. rusten.
Zorg dat de ghee nog vloeibaar is, verwarm het zo nodig weer even. Verdeel het deeg in 8 stukken (per 8 porties) en vorm er bollen van. Dek de andere bollen af met een vochtige theedoek terwijl je de eerste bol uitrolt.
Rol de bol op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van Ø 15 cm. Besmeer met een laagje ghee. Vouw de rechterkant van de cirkel naar het midden. Je hebt nu een 'rechthoek' met een rechte en 3 ronde kanten, waarvan het gevouwen stuk nog niet besmeerd is met ghee. Besmeer het gevouwen gedeelte met ghee. Vouw de linkerkant van de cirkel eroverheen, je hebt nu een 'rechthoek' met 2 rechte en 2 ronde kanten. Besmeer het gevouwen stuk met ghee. Vouw nu de onderkant van de cirkel naar het midden, besmeer met ghee en vouw de bovenkant van de cirkel erover. Je hebt nu een klein vierkant. Bestrooi het vierkant licht met bloem en rol het uit tot een rechthoek van 18 x 20 cm. Het is niet erg als de randen een beetje rond worden tijdens het uitrollen. Dek af met een schone theedoek. Herhaal met de andere deegbollen.
Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Test of de pan heet genoeg is door er een snufje bloem in te strooien. Als de bloem snel bruin kleurt, is de pan heet genoeg. Veeg de bloem uit de pan, klop een paratha voorzichtig af en leg in de pan.
Draai de paratha na 1-2 min. om, als er een aantal bubbels zijn ontstaan. Besmeer de gebakken kant met een dun laagje ghee. Bak ca. 1 min en draai weer om. Besmeer die kant met ghee. Draai de paratha regelmatig om tot beide kanten meerdere bruine vlekken hebben. Haal uit de pan en bewaar onder een schone theedoek. Bak zo ook de andere paratha's.
dieettip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
150 g ghee
70 g volkorenmeel
180 g tarwebloem
½ tl zout
125 ml water
Dit heb je nodig
deegroller