Frikadelpan van Karin
Indisch gehaktbrood oftewel frikadel pan! Een ovenschotel op basis van kruimelige aardappelen en gehakt.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon en kook ze in 15-20 min. gaar in water met eventueel een beetje zout. Door ze in de schil te koken behouden ze meer smaak en een betere structuur.
Snijd ondertussen de tenen knoflook fijn en snijd ⅘ van de rode uien grof. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook, sambal en ⅔ van de ketjap manis (of naar smaak) op laag vuur tot de ui zacht is.
Laat de aardappelen ca. 10 min. afkoelen, pel ze en stamp met een pureestamper tot een egale massa.
Meng het gehakt met de aardappel en het ui-knoflookmengsel. Voeg het ei, de knoflookpoeder, witte peper, nootmuskaat, selderij en eventueel zout toe naar smaak. Meng tot een smeuïg egaal mengsel.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal. Trek met de punten van een vork een mooi patroon in de bovenkant.
Smelt ¾ van de boter met de rest van de ketjap, bestrijk de bovenkant ermee. Bestrooi ca. 4 cm van de rand van de frikadel met het paneermeel. Snijd de rest van de rode ui in ringen. Snijd de rode paprika in dunne repen of snijd er een hartvorm uit. Stukjes gele en oranje paprika kan ook, wees creatief! Versier het midden van de frikadel met de rode-uiringen en paprika en eventueel een haricot vert als steeltje. Verdeel de rest van de boter in stukjes over de rand met paneermeel.
Bak de frikadel in ca. 45 min. gaar. Druk op de bovenkant, als deze stevig aanvoelt, is de frikadel gaar.
Frikadelpan van Karin
Indisch gehaktbrood oftewel frikadel pan! Een ovenschotel op basis van kruimelige aardappelen en gehakt.
hoofdgerecht
null personen
615 kcal
30 min. bereiden
10 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de aardappelen schoon en kook ze in 15-20 min. gaar in water met eventueel een beetje zout. Door ze in de schil te koken behouden ze meer smaak en een betere structuur.
Snijd ondertussen de tenen knoflook fijn en snijd ⅘ van de rode uien grof. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook, sambal en ⅔ van de ketjap manis (of naar smaak) op laag vuur tot de ui zacht is.
Laat de aardappelen ca. 10 min. afkoelen, pel ze en stamp met een pureestamper tot een egale massa.
Meng het gehakt met de aardappel en het ui-knoflookmengsel. Voeg het ei, de knoflookpoeder, witte peper, nootmuskaat, selderij en eventueel zout toe naar smaak. Meng tot een smeuïg egaal mengsel.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal. Trek met de punten van een vork een mooi patroon in de bovenkant.
Smelt ¾ van de boter met de rest van de ketjap, bestrijk de bovenkant ermee. Bestrooi ca. 4 cm van de rand van de frikadel met het paneermeel. Snijd de rest van de rode ui in ringen. Snijd de rode paprika in dunne repen of snijd er een hartvorm uit. Stukjes gele en oranje paprika kan ook, wees creatief! Versier het midden van de frikadel met de rode-uiringen en paprika en eventueel een haricot vert als steeltje. Verdeel de rest van de boter in stukjes over de rand met paneermeel.
Bak de frikadel in ca. 45 min. gaar. Druk op de bovenkant, als deze stevig aanvoelt, is de frikadel gaar.
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g iets kruimige aardappelen
7 tenen knoflook
2½ rode uien
4 g verse selderij
1 el zonnebloemolie
1 el sambal badjak
3 el ketjap manis
500 g rundergehakt
1 middelgroot scharrelei
1 tl knoflookpoeder
1 tl gemalen witte peper
½ tl gemalen nootmuskaat
4 el ongezouten roomboter
50 g paneermeel
½ rode puntpaprika
Dit heb je nodig
pureestamper
ovenschaal L: 35 x 22 x 8 cm