Kleine pasteitjes gevuld met aardappel
Geïnspireerd op een Cornish pasty, een Brits gerecht uit Cornwall. De verhoudingen én precieze manier van het vouwen van de rand zijn allemaal officieel vastgelegd. Een pasteitje mag dus niet zomaar Cornish pasty worden genoemd.
Aan de slag
Snijd de koude boter in blokjes. Doe de bloem met het zout en de blokjes boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem, tot het mengsel lijkt op broodkruim. Werk snel, zodat het deeg niet warm wordt. Voeg in delen het water toe tot je een bal van het deeg kunt maken. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog lijkt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het 30 min. in de koelkast. Laat 5-10 min. voor het uitrollen op kamertemperatuur komen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Snipper de uien. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui 5 min. al omscheppend glazig. Voeg de aardappelen, knoflook, bevroren tuinerwten en komijn toe en bak al omscheppend 3 min. mee. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bestuif het werkblad licht met bloem. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken (per recept). Rol elk stuk uit tot een ronde plak van ø 16 cm.
Splits het ei. Het eiwit wordt niet gebruikt. Meng de eidooier met de melk. Bestrijk de randen van de cirkels met het mengsel. Verdeel 3 el vulling over de helft van elk deegrondje en vouw dicht. Maak met je vingers kleine plooien rondom de rand van de pasteitjes of gebruik de tanden van een vork voor een mooi randje. Verdeel de pasteitjes over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bestrijk ze met de rest van het ei-melkmengsel en bak ze 30-35 min. in het midden van de oven. Wissel de platen halverwege. Serveer de pasteitjes warm of koud.
Kleine pasteitjes gevuld met aardappel
Geïnspireerd op een Cornish pasty, een Brits gerecht uit Cornwall. De verhoudingen én precieze manier van het vouwen van de rand zijn allemaal officieel vastgelegd. Een pasteitje mag dus niet zomaar Cornish pasty worden genoemd.
null porties
375 kcal
40 min. bereiden
40 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de koude boter in blokjes. Doe de bloem met het zout en de blokjes boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem, tot het mengsel lijkt op broodkruim. Werk snel, zodat het deeg niet warm wordt. Voeg in delen het water toe tot je een bal van het deeg kunt maken. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog lijkt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het 30 min. in de koelkast. Laat 5-10 min. voor het uitrollen op kamertemperatuur komen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Snipper de uien. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui 5 min. al omscheppend glazig. Voeg de aardappelen, knoflook, bevroren tuinerwten en komijn toe en bak al omscheppend 3 min. mee. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bestuif het werkblad licht met bloem. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken (per recept). Rol elk stuk uit tot een ronde plak van ø 16 cm.
Splits het ei. Het eiwit wordt niet gebruikt. Meng de eidooier met de melk. Bestrijk de randen van de cirkels met het mengsel. Verdeel 3 el vulling over de helft van elk deegrondje en vouw dicht. Maak met je vingers kleine plooien rondom de rand van de pasteitjes of gebruik de tanden van een vork voor een mooi randje. Verdeel de pasteitjes over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bestrijk ze met de rest van het ei-melkmengsel en bak ze 30-35 min. in het midden van de oven. Wissel de platen halverwege. Serveer de pasteitjes warm of koud.
bereidingstip:
kookstaptip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
250 g ongezouten roomboter
500 g bloem
1½ tl zout
70 ml koud water
2 middelgrote uien
500 g iets kruimige aardappelen
3 tenen knoflook
2 el zonnebloemolie
250 g diepvries tuinerwten
2 tl gemalen komijn
1 middelgroot ei
1 el melk
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
bakplaten