Sinaasappelmeringues met laurierroom en amandel
Meringues maken: een zalig zoet kerstdessert. En dat allemaal budgetproof én bijzonder.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 100 ºC. Splits de eieren, zet de dooiers apart. Boen de helft van de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil.
Klop in een schone, vetvrije kom met de staande mixer het eiwit met een snufje zout stijf. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf kloppen tot je glanzende, witte pieken hebt. Meng het sinaasappelrasp erdoor. Schep het eiwit in een spuitzak. Spuit 4 nestjes van Ø 10 cm (per 4 personen) op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues in ca. 1 ½ uur in de oven droog en gaar. Zet de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in afkoelen.
Boen ondertussen de rest van de sinaasappels schoon en snijd in plakjes van 3 mm dik. Breng een kleine pan met water aan de kook en kook de plakjes 3 min. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Breng ⅘ van de basterdsuiker met het water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de sinaasappelplakjes toe en kook 55 min. op middelhoog vuur. Haal de sinaasappelplakjes met een schuimspaan uit het suikerwater en laat uitlekken. Bestrooi met 2 el van de rest van de basterdsuiker en laat afkoelen op een rooster tot gebruik. Houd de 4 mooiste plakjes apart, snijd de rest heel fijn.
Breng ondertussen de melk met de laurierblaadjes in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan. Haal van het vuur en verwijder de blaadjes. Klop de eidooiers met de rest van de suiker in de een schone kom van de staande mixer, dik, wit en luchtig. Voeg de maizena toe, klop in 1 min. tot een glad mengsel. Voeg al mixend ⅓ van de hete melk toe. Schenk al roerend met een garde in de steelpan bij de rest van de melk en breng aan de kook tot het een dikke saus is. Neem van het vuur, schep de room op een plat bord en leg een stuk vershoudfolie direct op de room, om velvorming te voorkomen. Laat 30 min. afkoelen. Roer de helft van de fijngesneden sinaasappel erdoor.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter, rooster het amandelschaafsel 3 min. tot goudgeel. Laat afkoelen op een bord. Klop de slagroom lobbig. Schep op elke meringue 1 el laurierroom, 1 el slagroom en wat fijngesneden sinaasappel. Bestrooi met het amandelschaafsel en leg er een plakje gesuikerde sinaasappel op.
Sinaasappelmeringues met laurierroom en amandel
Meringues maken: een zalig zoet kerstdessert. En dat allemaal budgetproof én bijzonder.
nagerecht
null personen
460 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
90 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 100 ºC. Splits de eieren, zet de dooiers apart. Boen de helft van de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil.
Klop in een schone, vetvrije kom met de staande mixer het eiwit met een snufje zout stijf. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf kloppen tot je glanzende, witte pieken hebt. Meng het sinaasappelrasp erdoor. Schep het eiwit in een spuitzak. Spuit 4 nestjes van Ø 10 cm (per 4 personen) op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues in ca. 1 ½ uur in de oven droog en gaar. Zet de oven uit, maar laat de meringues er nog 1 uur in afkoelen.
Boen ondertussen de rest van de sinaasappels schoon en snijd in plakjes van 3 mm dik. Breng een kleine pan met water aan de kook en kook de plakjes 3 min. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Breng ⅘ van de basterdsuiker met het water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de sinaasappelplakjes toe en kook 55 min. op middelhoog vuur. Haal de sinaasappelplakjes met een schuimspaan uit het suikerwater en laat uitlekken. Bestrooi met 2 el van de rest van de basterdsuiker en laat afkoelen op een rooster tot gebruik. Houd de 4 mooiste plakjes apart, snijd de rest heel fijn.
Breng ondertussen de melk met de laurierblaadjes in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan. Haal van het vuur en verwijder de blaadjes. Klop de eidooiers met de rest van de suiker in de een schone kom van de staande mixer, dik, wit en luchtig. Voeg de maizena toe, klop in 1 min. tot een glad mengsel. Voeg al mixend ⅓ van de hete melk toe. Schenk al roerend met een garde in de steelpan bij de rest van de melk en breng aan de kook tot het een dikke saus is. Neem van het vuur, schep de room op een plat bord en leg een stuk vershoudfolie direct op de room, om velvorming te voorkomen. Laat 30 min. afkoelen. Roer de helft van de fijngesneden sinaasappel erdoor.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter, rooster het amandelschaafsel 3 min. tot goudgeel. Laat afkoelen op een bord. Klop de slagroom lobbig. Schep op elke meringue 1 el laurierroom, 1 el slagroom en wat fijngesneden sinaasappel. Bestrooi met het amandelschaafsel en leg er een plakje gesuikerde sinaasappel op.
bewaartip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
2 middelgrote eieren
2 handsinaasappels
100 g poedersuiker
500 g witte basterdsuiker
400 ml water
150 ml volle melk
2 laurierbladen
2 el maizena
55 g amandelschaafsel
200 ml verse slagroom
Dit heb je nodig
staande mixer
spuitzak
bakpapier
vershoudfolie