Wonton

Wonton

Wonton (of ook wel: wantan) betekent in het Kantonees ‘wolken eten’. Als je deze zachte, wollige deegkussentjes ziet, dan is het niet moeilijk voor te stellen waar de naam vandaan komt. Ook aan de slag met deze deeghapjes? Hieronder vind je de lekkerste wontonrecepten.

Zelf wontons maken

Zelf wontons maken

  1. Laat de wontonvellen ontdooien. Bedek de vellen met een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.
  2. Verwijder met een mes het vel van de worstjes. Schil en rasp de gember. Snijd de knoflook fijn. Snijd 5 cm van de stelen van de koriander en snijd fijn. Bewaar de rest. Meng het worstvlees, de gember, knoflook, koriandersteeltjes, boerenkool, witte peper en 1 el sojasaus tot een samenhangend geheel.
  3. Leg in het midden van een wontonvel 1 tl vulling. Bestrijk het wontonvel rondom de vulling met water Vouw het vel over de vulling heen tot een driehoek en druk alle lucht eruit. Maak de punten aan de lange zijde nat met water. Vouw deze punten naar elkaar toe en plak vast. Maak zo nog 29 wontons.
  4. Laat de olie (een laag van ca. 10 cm) in een pan goed heet worden en frituur de wontons in delen in 1.5 min. goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Maak ondertussen de dressing. Boen de limoen schoon, halveer de vrucht en pers uit. Snijd de bosui in ringetjes en de rest van de koriander fijn. Meng de rest van de sojasaus met 2 el limoensap, de sesamolie, bosui en koriander. Serveer in een schaaltje erbij.
Wat is wonton?

Wat is wonton?

Een wonton is eigenlijk de Chinese versie van Italiaanse ravioli. Of is ravioli de Italiaanse variant van wonton? Deze kleine hapjes worden in ieder geval gemaakt van een dun velletje deeg en je vult ze met vlees, groenten of vis. Ergens lijken wontons dus wel een beetje op gyoza. Het verschil? Wontons hebben een vierkant uiterlijk, waardoor het op een klein pakketje of cadeautje lijkt. Gyoza dumplings hebben juist de vorm van een half maantje.

Wontons maken: hoe doe je dat?

Zelf wontons maken is niet lastig. Je maakt deze hapjes van een deegvelletje dat wel iets wegheeft van pastadeeg. Die deegvelletjes kun je kant-en-klaar kopen; wel zo handig! Vul de velletjes met vlees, groente of vis en maak de buitenste randen van elk vel met je vinger nat met een beetje water. Knijp in de randen van het deeg om een soort van pakketje of zakje te vormen. Daarna kunnen de wontons worden gebakken, gefrituurd of gekookt. Succes!

Wontons maken: hoe doe je dat?